Mäkimaajoukkue ponnisteli hyppyhaalariin lisäpotkua

HELSINKI

Päävalmentaja Lauri Hakola linjasi mäkihyppymaajoukkueen kesää edellisvuotta rohkeammin. A-valmennusryhmän miehet Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Jarkko Määttä ja Niko Kytösaho sekä haastajaryhmän hyppääjät paneutuivat kevään ja kesän ajan aiempaa selkeämmin fysiikkaharjoituksiin. Nyt parantunutta ponnistusvoimaa ujutetaan hyppyihin.

Lisäksi suomalaisten hyppytekniikkaa on koulittu aggressiivisemmaksi, jotta ponnistus hyppyrin keulaa vasten ei jäisi takapainoiseksi. Hakola toivoo edistystä, myös ranskalaisen asiantuntijan Frederic Zozin pukuprojektista.

–  Harjoittelun isot raamit olivat kesäkaudella samankaltaiset kuin viime vuonna. Samoin harjoitusmäärät, Hakola kertoi mäkimaajoukkueen mediatilaisuudessa maanantaina Helsingissä.

–  Kesällä joukkue keskittyi fysiikkaan hyppäämisen kustannuksella, mutta samalla pyrimme siihen, ettei hyppääminen kävisi liian vaikeaksi.

Mittaukset todistavat maajoukkuemiesten ponnistuskyvyn kasvaneen keskimäärin noin kymmenen prosenttia.

–  Nyt parantunut fysiikka pitää saada hyppyyn, Hakola tiivisti lähiviikkojen tavoitteen.

Suomalaisten lento on parantunut neljän viime viikon aikana. Jäljellä on vielä nelisen viikkoa arkista harjoittelua ja kolme hyppyleiriä ennen kauden alkua.

Vihaisemmin ponnistukseen

Valmennusjohto päätteli viime kaudesta, että suomalaisilla oli yhteinen tekninen puute.

–  Kaikkia yhdisti se, että liike hyppyrin keulalla oli passiivinen. Siihen on nyt haettu muutosta ja varsinkin Kytösahon, Nousiaisen ja Määtän toiminta hyppyripöydällä on nyt aiempaa aktiivisempaa, Hakola kertoi.

Kyse on kuitenkin hienosäädöstä ja tasapainoilusta herkän teknisen yksityiskohdan kanssa. Päävalmentaja seuraa kehitystä valppaasti.

–  Aluksi pieni muutos voi tuntua hyppääjästä rajulta, mutta siihen tottuu nopeasti, kun keho adaptoituu (mukautuu) liikkeeseen ja tunteeseen siitä. Jossain vaiheessa muutosta joutuu varmaankin jarruttelemaan, Hakola avasi korjausliikkeen vaikutuksia.

Zoz tuntee hyppypuvut

Hyppääjät ovat syksyn harjoituksissaan taito- ja tekniikkavaiheessa. Samalla taustavoimat puurtavat saadakseen suomalaishyppääjille huippuvarusteet. Kehityshanke keskittyy käytännössä hyppypukuihin.

Edelliskausista kasvaneiden resurssien ansiosta hankkeeseen värvättiin Slovenian maajoukkueesta pukuguru Zoz, joka on myös kokenut valmentaja.

–  Frederic on ollut hyvä lisä joukkueeseen. Ei pidä odottaa ihmeitä, mutta uskon, että saamme talveksi hyvän varustepaketin, Hakola arveli.

Jos jäljellä olevat harjoitusviikot, varustehanke ja terveystilanne pysyvät nykysuunnassa, Hakola odottaa tavoitteidensa muuttuvan päteväksi ennusteeksi.

–  Haluan nähdä alkavalla kaudella kehitystä viimevuotista laajemmalla rintamalla, Hakola kertoi.

–  Viime vuonna vain Antti teki selkeän tuloksellisen parannuksen edelliskaudesta. Muilla kehitys näkyi vain tulosten takana. Odotan, että saisimme alkavan kauden maailmancupissa säännöllisesti kaksi hyppääjää kisojen toiselle kierrokselle ja toisen heistä 15 parhaan joukkoon.

Kommentoi