Martti Jylhä paketoi hiihtouransa: "En usko, että pääsisin enää haluamalleni tasolle"

HELSINKI

Sprinttihiihdon erikoismies Martti Jylhä lopettaa maastohiihtouransa ja siirtyy työelämään. Jylhä toimii silti myös jatkossa hiihdon parissa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n urheilijakomission puheenjohtajan roolissa.

Jylhän, 32, päätöksen taustalla ovat selkävaivat, jotka estivät täysipainoisen harjoittelun. Hän kuntoutti kehoaan kesällä, mutta huomasi motivaation huippu-urheiluun hiipuneen.

–  Viimeisen vuoden aikana hiihtoperhettämme koskettaneet surulliset uutiset ovat antaneet minullekin erilaista perspektiiviä elämään. Turhista asioista se kaikista tärkein, urheilu, ei ole enää tuntunut niin tärkeältä, Jylhä kertoi tiedotteessaan.

–  Kun elää urheilijan elämää, on oma kupla pieni ja näkökenttä putkimainen. Ajatus, että jatkaisin tuossa kuplassa, ei enää houkuta. Selkä voisi varmasti olla tulevana talvena siinä kunnossa, että sen kanssa pärjäisi, mutten usko, että pääsisin enää haluamalleni tasolle.

Päätös hautui pitkällä pyörälenkillä

Päätös luopua huippu-urheilusta kirkastui pitkällä pyörälenkillä.

–  Kun poljin kesällä Jyväskylästä Tahkolle yli 200 kilometrin lenkin, ymmärsin olevani valmis uudenlaiseen elämään. Kilometrit ovat tulleet täyteen, ja vaikka kropasta voisi saada vielä muutaman vuoden irti, motivaation puutetta tai muiden asioiden tärkeämmäksi kokemista eivät lääkärit tai fysioterapeutit voi korjata, Jylhä totesi.

Sotkamolaislähtöinen Jylhä saavutti nuorten maailmanmestaruuden 10 kilometrillä ja hopean sprintissä vuonna 2007.

Aikuisten tasolla Jylhä oli parhaimmillaan MM-sprintissä seitsemäs 2017 ja olympialaisten sprintissä kymmenes 2018. Maailmancupissa hänen paras saavutuksensa oli Davosin sprintin kakkossija 2013.

Ensimmäisen maailmancupin Jylhä hiihti 18-vuotiaana Ruotsin Borlängessä 2006 ja viimeiseksi jääneen cupkisan Falunissa viime talvena.

Kommentoi