Menneisyyden haamuille vihdoin rauhaa? Italia on ollut Suomelle hyvin vaikea vastus vihreällä veralla

Suomen jalkapallon A-maajoukkueen pian 108-vuotisessa historiassa on vastustajia, joiden kanssa on ollut aina erittäin vaikeaa. Vähintään kymmenen kertaa kohdatuista pahimpia vastuksia ovat olleet Neuvostoliitto (15 ottelua), Romania (12) ja Ranska (10), joilta Suomi ei ole ottanut voittoakaan.

Kerran Suomi on kukistanut Englannin (18 ottelua), Saksan (17), Portugalin (10) ja tämäniltaisen vastustajansa Italian (14). Tasapelejä saapasmaata vastaan on yksi, kun maalivahti

Göran Enckelman piti italialaiset kurissa maalittomaksi jääneessä EM-karsintaottelussa Roomassa syksyllä 1975.

Kaksi vuotta tuota myöhemmin todistettiin toistaiseksi viimeisintä suomalaismaalia Italiaa vastaan, kun

Kai Haaskivi osui MM-karsinnassa Torinossa lokakuussa 1977. Italia ohitti tuossa ottelussa Enckelmanin kuusi kertaa, maaleista neljä viimeisteli

Roberto Bettega.

Mutta entä tuo ainoa voitto? Siitä on aikaa yli 107 vuotta, ja se on peräisin keskikesän helteistä Tukholman olympialaisista 1912. Se ottelu oli Suomen maajoukkuehistorian kolmas, ja kaksi edellistä olivat tuoneet 2-5- ja 1-7-tappiot Ruotsille lokakuussa 1911 ja muutama päivä ennen olympiapelien alkua. Suomi pelasi ottelunsa punaisissa paidoissa, joiden rinnuksissa oli kruunupäinen vaakuna: tsaarinvallan symboli.

Nuo punapaidat jäivät elämään legendoihin tuomalla Suomen jalkapallohistorian yhäkin ylittämättömän saavutuksen: neljännen sijan arvoturnauksessa, joita tuolloin kansainvälisen jalkapallon alkuaskelissa ei ollutkaan muita kuin olympialaiset. Tuo taival mitalin tuntumaan alkoi vuoden 1912 kesäkuun 29. päivä 600 katsojan edessä Tranebergin urheilukentällä, Tukholman olympialaisten jalkapallon avausottelussa Italia-Suomi.

Punapaitojen maalivahti

Aukusti Syrjäläinen tuli Viipurista, muut kymmenen Helsingistä, seuroinaan HJK, Kiffen ja HIFK. Ja maalin he tekivät jo 2. minuutilla

Jarl Öhmanin kudilla. Italia teki kaksi seuraavaa, mutta 17-vuotias

Eino Soinio tasoitti vielä ennen puoliaikaa. Myöhemmin Soinio tunnettiin Helsingin Sanomien urheilutoimittajana ja urheilukirjailijana, ja yhä edelleen hän on nuorin Suomen maajoukkueessa maalin tehnyt pelaaja.

Lisämaaleja ei tullut, ei ennen kuin

Bror Wiberg, 22-vuotias HIFK-hyökkääjä iski jatkoajalla Tukholman keskipäivän helteessä 3-2-voittomaalin. Italia oli kaatunut, toistaiseksi sen ainoan kerran.

Tuo voitto vei Suomen jatkoon ja 2-1-voitto Venäjästä seuraavana päivänä jatkoi suomalaiset peräti olympiavälieriin. Olympiakultaan lopulta marssinut Englanti oli Tukholman olympiastadionilla kuitenkin liian kova (4-0), ja pronssiottelussa Råsundan kentällä Hollanti höykytti Suomen peräti 9-0. Väitteiden mukaan tuo pronssipeli oli siirretty vuorokautta aikaisemmaksi ja tieto siirrosta ei saavuttanut Suomen joukkuetta ajoissa. Punapaidat kun olivat ehättäneet lähteä Tukholman riemuihin peliä edeltävänä iltana, mutta väite jää ikuisesti vahvistamatta.

Oli miten oli, tuo joukkue on yhä ainoa Italian voittanut Suomen jalkapallomiehistö. Tänä iltana vastaavaan pyrkivät nykyiset maajoukkuesankarit, kun Huuhkajat kohtaa Azzurrin kello 21.45 EM-karsintaottelussa Tampereen Ratinan stadionilla.

Lähteet: Wikipedia,

Fifa.com

Kommentoi