Merenkurkun sähkölentokoneille haetaan rahoitusta – kiinnostus kasvaa räjähdysmäisesti

VAASA

Merenkurkun taivaalle havitellaan sähkölentokoneliikennettä lähivuosien aikana. Merenkurkun neuvosto on yhdessä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa jättänyt rahoitushakemuksen kaksivuotisen sähkölentokonehankkeen toteuttamiseksi.

Tavoitteena on laatia kaupallistamisen malli sähkölentokoneiden käytöstä Merenkurkun alueella, jonka avulla uuden teknologian mahdollistamat hyödyt yhteiskunnalliselle kehitykselle pystytään nopeasti realisoimaan.

– Sähkölentokoneiden teknologinen kehitys on nopeaa. Markkinoille odotetaan seuraavan viiden vuoden kuluessa tulevan useita alueelliseen lentämiseen tarkoitettuja sähkölentokonemalleja. Merenkurkun alueen toimijoiden tulee olla aikaisin liikkeellä, jotta ne voivat hyötyä kehityksen mahdollistamista myönteisistä vaikutuksista ja innovaatioista, kertoo tiedotteessa Jonne Sandberg, Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja ja FAB Kronoby Flyghangarin puheenjohtaja.

Älykkään sähkölentokoneteknologian varhaisen käyttöönoton uskotaan parantavan alueen elinkeinoelämän kilpailukykyä, osin uusilla ja valtionrajat ylittävillä itä-länsisuuntaisilla yhteyksillä sekä osin tuomalla alueen elinkeinoelämälle uutta osaamista ja uusia verkostoja teknologiakehityksen kärjessä olevalla alalla.

Kansanedustaja ja Merenkurkun neuvoston puheenjohtaja Joakim Strand on erittäin tyytyväinen:

– Merenkurkun alue on liikkeellä oikeaan aikaan. Olemme jo viimeisten kuuden kuukauden aikana huomanneet, että kiinnostus sähkölentokoneita kohtaan tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Esimerkiksi Ruotsin hallitus on vastikään ottanut sähkölentokoneet asialistalleen ilmailualan kehityksen edistämiseksi ja sen sähköistämisen nopeuttamiseksi, hän toteaa tiedotteessa.

Strand kertoo olevansa sanoinkuvaamattoman iloinen laajasta yhteistyökumppanuudesta, joka on todiste alueen energia- ja teknologiateollisuuden avainhenkilöiden suuresta kiinnostuksesta.

– Kaikki innovatiiviset aloitteet, jotka vahvistavat profiiliamme, energia- ja sähköalan osaamistamme, myös lisäävät mahdollisuuksia mielenkiintoisten akkutehtaiden sijoittamiselle ja muille työpaikkoja luoville investoinneille, jotka entisestään kehittävät koko seutua, Strand kertoo.

Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström kertoo tiedotteessa, että alueella aihe kiinnostaa suuresti. Sen todistaa hänen mukaansa myös hankkeen laaja yhteistyökumppaneiden joukko.

– Olemme valmiita tekemään tästä alueen uuden lippulaivahankkeen yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa, hän sanoo.

Rahoitushakemus on lähetetty Interreg Botnia-Atlanticalle, Pohjanmaan liitolle ja Region Västerbottenille.

Kommentoi