"Mie oon valmis menemään uutta kohti artistina" – tauolta palaava Antti Tuisku valloittaa ensi kesänä Olympiastadionin eikä tyrmää ajatusta Euroviisuista

HELSINKI

Antti Tuisku yllätti fanit ja median torstaina omien sanojensa mukaan elämänsä suurimmalla uutisella. Viime vuonna tauolle jäänyt poptähti teki paluun parrasvaloihin rytinällä, kun hän ilmoitti ensimmäisenä suomalaisartistina esiintyvänsä uudistetulla Helsingin Olympiastadionilla.

Olympiastadion on ollut remontissa jo useamman vuoden, ja avajaisia vietetään elokuun alussa. Tuisku järjestää oman Bailantai-konserttinsa lauantaina 22. elokuuta.

Tuisku esiintyi viimeisen kerran Provinssissa kesäkuussa 2018 ennen kuin jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle. Idea Olympiastadionin kokoisesta keikasta syntyi jo tuolloin.

–  Areenakiertueelle keväällä 2018 tuli 60  000 ihmistä. Niihin aikoihin alkoi kyteä ajatus siitä, että Olympiastadionin kokoisesta keikasta voisi realistisesti edes haaveilla. Provinssin keikan jälkeen heitettiin se ajatus ilmoille, että jos aikataulut menevät sopivasti, niin stadionkeikkaa kohti olisi kiva tähdätä, Tuisku kertoo STT:lle.

Keikan julkistaminen tehtiin tuiskumaisesti epätavalliseen tyyliin. Laulajan mukaan tiedotustilaisuuden järjestäminen olisi ollut tylsää, joten julkistus tehtiin mainoslaulun muodossa. Edellinen keikkauutisointi vuoden 2018 areenakiertueesta tehtiin televisioidulla "uutislähetyksellä".

Torstaina julkaistu kappale ei ole artistin uusi biisi, kuten etukäteen annettiin ymmärtää. Kyseessä oli kiusoitteleva hämäys ja Tuiskun mukaan nokkela tapa kertoa keikasta.

–  Musta oli erityisen hauskaa se, että ihmiset odotti multa uutta musiikkia, niin tän kappaleen kuunneltuaan kuuntelija saa itse oivaltaa sen, mistä tässä oikeastaan onkaan kysymys, Tuisku myhäilee.

"Arvostan tavallista arkea"

Antti Tuisku kertoo taukonsa olleen huikea, vaikka matkan varrella oli myös identiteettikamppailua. Hän on vuoden aikana asunut Espanjassa sekä opiskellut itselleen liikunnan alan ammattitutkinnon Varalan urheiluopistossa Tampereella.

Esimerkkinä identiteettikriisistään hän kertoo huhtikuisesta päivästä, jolloin hän matkusti "rönttäisissä vaatteissa" koulupäivän jälkeen lähijunalla Helsinkiin, missä palaveroitiin tulevasta stadionkeikasta. Kesken markkinointipäällikön kanssa käydyn palaverin Tuisku murtui.

–  Kyllä mulle siinä tuli pieni itku, kun selitin miten on välillä vaikeaa sisäistää se, että kenestä tässä puhutaan. Me keskustellaan Olympiastadionin kokoisesta keikasta ja odotetaan isoa määrää ihmisiä paikan päälle. Samaan aikaan minä, joka on tämän kaiken keskiössä, olen juuri istunut koulun penkillä ja matkustanut junalla tänne. Että joku tässä yhtälössä ei mätsää.

Tuisku kertoo pohtineensa sitä, että onko hän liian tavallinen – kunnes tajusi, kuinka typerältä se kuulostaa.

–  Uskon, että omanlainen voimavara tässä mun artistiudessa on se, että olen tosi tavallinen. Arvostan tavallista elämää ja tavallista arkea. Haluan tehdä niitä asioita, joita kuka tahansa muukin tekee, hän kertoo.

Poptähden mukaan tärkein hänen saamansa pääoma opinnoista ja Espanjan-ajasta onkin se, että hän pystyy elämään sisältörikasta ja onnellista elämää ilman, että siihen kuuluu artististatukseen liittyvät jutut.

–  Ymmärsin, että mie voin saada monella muullakin tavalla elämään merkityksellistä sisältöä. Se vapautti ihan kauheasti. Kun ymmärsin, että mie pärjään ja mie oon hyvässä paikassa itseni kanssa, niin sen jälkeen tuli se, että nyt mie oon valmis menemään uutta kohti artistina.

Kaikenkattava hittikimara luvassa

Tulevasta stadionkonsertista Tuisku pysyy vielä vähäsanaisena. Bailantai-keikkaa on suunniteltu jo pitkään, ja esimerkiksi ensimmäiset settilistat on jo tehty. Show'lla on myös teema, josta artisti ei hiiskahda lainkaan.

–  Tematiikasta on vaikea lähteä tekemään suurempia paljastuksia, koska se liippaa aika läheltä jossain vaiheessa kuultavaa uutta musiikkia, mitä on jonkun verran tässä jo viritelty, Tuisku vihjaa muttei kerro, milloin uutta musiikkia on luvassa.

Sen verran mies paljastaa, että keikalla on luvassa myös vanhaa Tuiskua.

–  Miehän oisin ihan mielipuolinen, jos jättäisin mun vanhat hitit esittämättä. Ehkä se isoin ongelma tulee olemaan se, että jotain hittejä pitää jättää pois. Kaikenkattava hittikimara on luvassa, laulaja väläyttää.

Luvassa on todennäköisesti comeback-keikka, sillä muita esiintymisiä ei ole ainakaan vielä kaavailtu ennen Bailantaita. Lavalle Tuisku pääsee kuitenkin jo joulukuun lopussa, kun Helsingin areenalla järjestetään Vain elämää -konsertit yhdessä muiden juhlakaudella mukana olleiden artistien kanssa.

"Olisin tyhmä, jos sanoisin, etten ikinä osallistu Euroviisuihin"

Antti Tuisku on ollut hurjassa nousukiidossa sen jälkeen, kun artisti loi itsensä uudelleen En kommentoi -levyllä vuonna 2015. Olympiastadion on luonnollinen jatkumo laulajan uralla, mutta tarkoituksena ei ole nousta isommaksi tähdeksi.

–  En ole ajatellut, että stadionkeikka tekisi musta artistina isomman tai pienemmän. Olen etuoikeutettu ja kiitollinen että saan tämmöisestä unelmoida ja tämmöistä kohti mennä. Tehdään keikka sen takia, että tuntuu luontevalta venuelta menestyneen areenakiertueen jälkeen, Tuisku sanoo.

Olympiastadion on ollut Madonnan kaltaisten maailmanluokan tähtien keikkapaikka, ja kotimaisista sooloartisteista omat stadionkonserttinsa ovat aiemmin järjestäneet Cheek ja Jari Sillanpää vuosina 2014 ja 2015. Lisäksi vuonna 1999 stadionin täyttivät Mestarit eli Hector, Kirka, Pave Maijanen ja Pepe Willberg.

Suomessa Olympiastadionia suuremmaksi ei juuri voi mennä, mutta on Tuiskua houkuteltu jo Eurooppaankin. Laulajaa on pyydetty edustamaan Suomea Euroviisuissa jo useamman kerran, mutta viisulava ei ole vielä tähän mennessä houkutellut.

–  Enemmän siinä on ollut se, että millä tavalla se palvelee mun sen hetkistä artistina kehittymistä. Olisin tyhmä, jos sanoisin jossain haastattelussa, etten ikinä osallistu Euroviisuihin. Tähän asti ei ole tuntunut, että sinne kannattaisi lähteä, mutta never say never, poptähti hymyilee.

Lipunmyynti Tuiskun stadionkeikalle alkaa maanantaina.

Kommentoi