Mistä tulee nimi Mulkkujärvi? Katso kartalta muut omituiset paikannimet

Jokaisen paikannimen taakse kätkeytyy jokin tarina.

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon maakunta-amanuenssi Risto Känsälän mukaan vanhatkin paikannimet ovat säilyneet juuri tarinoiden ansiosta.

Nämä tarinat on säilötty Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) nimiarkistoon. Nimeämistarinoita on kerätty aikanaan paikannimien nimenkeruun yhteydessä.

Esimerkiksi Alavuden Mulkkujärven nimi perustuu siihen, että aikoinaan sekä Isosta- että Vähästä-Mulkkujärvestä on niitetty ennen kortetta. Kotuksen nimiarkistoon kirjatun aikalaiskommentti kuuluu seuraavasti: "Kun ne ovat siellä niittäneet ja kaivaneet, niin ne ovat siellä mulkkuja myöten rompineet.".

Lappajärvellä löytyy Jumalankiitos-niminen alue. Nimiarkistosta löytyy Lappajärven kohdalta Jumalankiitoksenniitty. Niityn löytäminen on ollut aikoinaan suuri asia. Paikka on ollut 1900-luvun alussa syntyneen kyläläisen mukaan "mahottoman hyvä heinäpaikka.".

– On siis huokaistu "jumalan kiitos" hyvän heinäpaikan löydyttyä, Kotuksen erityisasiantuntija Tiina Manni-Lindqvist kertoo.

Lapuan Raamattuun eli Raamatunmäkeen liittyy tarina isonvihan aikaan kivelle jääneestä Raamatusta. Tästä kirjasta olisi ensin mäki saanut nimensä ja myöhemmin kylä. Toisen kertomuksen mukaan ihmiset kaivoivat Raamatun maahan paetessaan vainoojia.

Alajärven kulmakunnan nimeä Kuolema eli Kuolemankorpi taas selitetään liittyvän eri tavoin vuoden 1808 sotaan. Joko venäläisiä sotilaita tai heidän hevosiaan kuoli tuolla paikalla tai sitten suomalaiset sotilaat ovat nimenneen alueen perääntyessään vetiseen korpeen.

Yksi tarina liittyy myös seudulla käytyyn, kuolonuhreja vaatineeseen tappeluun.

Katso alta kartasta, mitä omituisia paikannimiä Pohjanmaalta löytyy.

Kerro jutun kommenttiosiossa, jos tiedät vielä jonkin muun hauskan paikannimen ja/tai tarinan sen takaa.

PASI LAPINKANGAS

Kommentoi