MuIKin sarjapaikka on hiuskarvan varassa, mutta silti omissa käsissä – ”Yksi peli on meidän koko kausi”

Uusikaarlepyyläinen jääkiekon Suomi-sarjajoukkue MuIK Hockey on ajanut itsensä ahtaalle. Tilanne on todellakin tulos tai ulos: mikäli uusikaarlepyyläiset eivät kairaa kummastakin viikonlopun ottelustaan voittoa, pelaa MuIK ensi vuonna sarjaporrasta alempana II divisioonassa.

Suomi-sarjan alemman loppusarjan viimeiseksi jäänyt uusikaarlepyyläisjoukkue joutui runkosarjan jälkeen play-out-sarjaan Järvenpään Haukkoja vastaan. Paras viidestä -ottelusarjassa MuIK haastoi järvenpääläiset, mutta taipui lopulta otteluvoitoin 3-2. Tämä sysäsi uusikaarlepyyläiset Suomi-sarjan karsintasarjaan.

Nyt MuIKilla on käytössään viimeinen oljenkorsi Suomi-sarjapaikan säilyttämiseksi myös ensi kaudeksi. Karsintasarjan voittaja pelaa ensi kaudella Suomi-sarjassa, ja muiden on tyytyminen II divisioonaan. Uusikaarlepyyläiselle karsinnoissa tekevät seuraa II divisioonan vitoslohkon mestari Raahe-Kiekko ja II divisioonan neloslohkon mestari Lapinlahden Luistin -89.

Uusikaarlepyyläiset eivät luonnollisesti halunneet enää karsintasarjan aikana jatkaa kauttaan.

– Laskin aiemmin, että tässä vaiheessa meidän pelit olisi pitänyt olla jo pelattu. Meidän viisikkopuolustaminen ja pelaaminen muutenkin ovat menneet eteenpäin, ja siihen olen tyytyväinen, mutta tilanteeseen ei tietenkään muuten voi olla tyytyväinen, joukkueen päävalmentajana toimiva pelaaja André Smulter harmittelee.

MuIK aloitti karsintasarjan viime viikon perjantaina voitolla Raahe-Kiekosta. Voitto irtosi lopulta lukemin 4-3, joten helpolla Suomi-sarjajoukkue ei II divisioonan mestarin kanssa päässyt. MuIK hallitsi ottelua käytännössä puoliväliin saakka, jolloin se johti vielä lukemin 3-0. Ottelun edetessä Raahe-Kiekko kuitenkin pääsi paremmin ja paremmin peliin mukaan, ja oli lopulta ainoastaan senteistä kiinni, ettei ottelun viimeisillä minuuteilla raahelaistasoitus painunut MuIK-verkkoon.

– Johdimme 3-0, mutta sitten tuli pieni henkinen romahdus. Raahe-Kiekko oli lopussa hyvä, tai ainakin meitä parempi. Maalivahtipeli hieman pelasti, Smulter summaa Raahe-Kiekko-ottelua.

Voitto kuitenkin irtosi, mutta viime sunnuntaina uusikaarlepyyläisillä oli edessään karsintasarjan toinen ottelu vieraissa Lapinlahden Luistinta vastaan. Vierasottelun voinee kauniisti kuvaillen sanoa menneen hitusen ketuiksi. Viiden minuutin pelin jälkeen tilanne oli 3-0 isäntäjoukkueelle, ja lopulta lapinlahtilaiset iskivät taululle äärimmäisen tylyt 8-2-voittolukemat.

– Sunnuntain tappio menee henkiselle puolelle. Ehkä jännitimme liikaa, tai sitten tulimme hieman takki auki siihen peliin. Kävimme joukkueen kanssa läpi sitä peliä, mutta en osaa vieläkään sanoa, miten se meni niin huonosti, Smulter ihmettelee.

Henkisellä puolella ratkaistaankin paljon otteluissa, joissa panoksena sarjapaikka. Uusikaarlepyyläisten tilannetta ei helpota sekään, että he hävisivät valtaosan kauden peleistään. MuIK jäi todella kauas alemman jatkosarjan toiseksi viimeisestä joukkueesta runkosarjan päätteeksi.

- Jos ollaan ihan rehellisiä, niin eihän joukkueen, joka on pelannut 45 peliä ja hävinnyt niistä 35, itseluottamus voi olla ihan tip top. Silloin olisi jossain jotain vikaa. Ei itseluottamus voikaan olla sama kuin koko kauden voittaneella joukkueella, jolla kaikki on mennyt kuin Strömsössä, Smulter myöntää.

Smulter kuitenkin sanoo, että joukkueena he eivät missään nimessä olleet lapinlahtelaisia vastaan niin huonoja kuin lukemat antavat ymmärtää. Viikon aikana joukkue on maanantain vapaapäivän jälkeen palannut perinteisiin viikkoharjoituksiin. MuIK-luotsi näkee, että sunnuntain romahdus Lapinlahdella on onnistuttu käsittelemään oikealla tavalla, ja se pystytään muuttamaan positiiviksi asioiksi viikonlopun koitoksissa.

– Jos tiistain treenien asenne olisi tuotu sunnuntain peliin, niin olisimme voittaneet. Uskon, että pelaamme seuraavan pelin hyvin. Kaikki haluavat näyttää, mihin pystyvät, Smulter luottaa.

Tänään perjantaina MuIK kohtaa vierasottelussa Raahe-Kiekon. Raahelaiset onnistuivat voittamaan lapinlahtelaiset kotijäällään, joten helpolla MuIK ei tule kolmea pistettä hakemaan Raahe-Kiekon kotiluolasta.

Kiistaton tosiasia on kuitenkin se, että sarjapaikan säilyttääkseen voitto pitäisi irrota. Karsintasarjassa kaikki joukkueet ovat ensimmäisen viikonlopun jälkeen tasapisteissä, joka tarkoittaa sitä, että toisena viikonloppuna eniten pisteitä kerännyt joukkue pelaa ensi kaudella Suomi-sarjassa. Smulter sanoo, että viikonloppua lähestytään peli kerrallaan. Pääprioriteetti on ensin Raahen pelissä.

- Vieraspeli Raahessa on kova koitos. Käytännössä se yksi peli on meidän koko kausi. Meidän täytyy saada vähintään kaksi pistettä siitä ottelusta. Voitolla kaikki on meidän omissa käsissämme. Voitto on täysin mahdollista niin kauan, kun pelaamme peruspeliä ja olemme kärsivällisiä.

– Tämä ottelu ei saa mennä kuten viime sunnuntaina Lapinlahdella. Voimme viimeistellä neljästä kuuteenkin maalia siellä, mutta näen sen niin, että nimenomaan puolustuspelaaminen pitää onnistua. Varsinkin ottelun alussa, ettei tule kolmea maalia omiin heti alkuun.

Jos MuIK onnistuukin voittamaan raahelaiset vieraissa, pitäisi sen voittaa vielä sunnuntaina kotijäällään Lapinlahden Luistin. Karsintasarjan päättävässä ottelussa ratkotaan ensi kauden sarjapaikan kohtalo. Keille sarjapaikka on silloin katkolla, selviää perjantain ja lauantain aikana. Sunnuntaille ei ole uusikaarlepyyläisjoukkueessa vielä ajatuksia liiemmin uhrattu, sillä perjantain ottelu pitäisi ensin hoitaa kunnialla maaliin.

Nyt on se viikonloppu, kun uusikaarlepyyläisten tulee onnistua täydellisesti, tai sitten sarjapaikalle voi heittää hyvästit.

– Olen koko kauden halunnut katsoa eteenpäin. Meillä on kaksi peliä, joista kaksi voittoa riittävät tavoitteeseen, ja se on meille mahdollisuus. Olemme olleet aiemminkin monta kertaa vuosien aikana niin sanotusti kusessa. Jollain tavalla näistä on aina selvitty. Usko on kova, että klaaraamme tämän, vaikka se olisi kummassakin pelissä vain maalista kiinni, päävalmentaja luottaa.

Karsinnoissa pelataan aina sarjapaikasta, mikä on potentiaaliselle nousijalle sekä pudotusuhan alla olevalle seuralle erittäin suuri panos. Viime kauden päätteeksi Suomi-sarjaan nousseet uusikaarlepyyläiset roikkuvatkin kynsin ja hampain sarjapaikassaan. Tässä tiukassa tilanteessa Smulter kuitenkin löytää positiivisiakin asioita.

– Tämähän on urheilua niin kuin sen pitäisi olla myös Liiga-tasolla ja millä tahansa tasolla. Seuralle sarjapaikka on äärimmäisen iso asia, jos ajatellaan niin, että kahdella voitolla voidaan jatkaa rakentamista jälleen ensi kaudeksi. Nyt on oikeasti äärimmäisen suuria panoksia pelissä, ja tunteita löytyy aivan varmasti.

MuIK-luotsi valaiseekin lopuksi, miten haastavaa olisi tulla takaisin Suomi-sarjaan.

– Jos tämä ei nyt mene hyvin, niin sitten on pitkä matka takaisin. II divisioonassa on sellaiset 60 joukkuetta, joista kaksi voi nousta joka vuosi. Näen nämä viikonlopun kaksi voittoa mahdollisuutena: helpompi on voittaa nyt kaksi peliä kuin ensi vuonna 42, Smulter sivaltaa.

MIKA PUKKINEN

Kommentoi