Muistokirjoitus: Sotakokemukset nousivat esiin Osmo Talasmon viimeisinä vuosina

Ähtäriläinen Osmo Talasmo kuoli 18. joulukuuta 2019 Seinäjoen keskussairaalassa. Hän oli syntynyt 31.1.1925 Toholammilla.

Talasmon perhe muutti Ähtäriin 1950-luvun puolivälissä Tuurin koululta. Ähtärissä Osmo Talasmo toimi opettajana eläkeikäänsä saakka. Siellä hän myös eli vireänä veteraania elämänsä loppuun asti – aamun digilehdet oli luettu yhdeksään mennessä ja niin oli valmius kommentoida maan ja maailman asioita.

Lapsuuden perhe oli toisen polven kyyjärveläisiä. Varhaislapsuuden aikana isoisäni toimittajavuosina perhe asui Viipurissa. Noihin aikoihin osa suvusta luopui Frilander-sukunimestään.

Oppikoulua Talasmo kävi Lapualla. Yhteisellä koulumatkalla hän tapasi alajärveläisen tytön, josta myöhemmin tuli vaimo ja kolmen yhteisen lapsen äiti. Kesken lukion tuli lähtö sotaan. Sodan jälkeen koulunkäynti jatkui Niinisalon internaatissa. Ylioppilastutkinnon jälkeen oli edessä teologian opinnot, jotka vaihtuivat opettajankoulutuksen Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa.

Musiikki ja erityisesti kuorolaulu olivat Talasmon pitkäaikaisia harrastuksia. Valokuvansa hän aikoinaan kehitti itse. Myöhemmin hän innostui kaitafilmauksesta ja partiotoiminnan virittämisestä Ähtärissä. Kuusikymmenluvun alun leireistä ja Levin hiihtoretkistä on muistoina dvd-tallenteita.

Raakel-vaimon kuoltua vuonna 1965, Talasmo avioitui Maija-Liisa Viidan kanssa. Jäätyään toistamiseen leskeksi vuonna 2000 hän sai elää vielä monta hyvää vuotta Annikki-puolisonsa kanssa, kunnes vakava sairaus vei puhe- ja toimintakyvyn. Syvän surun tuotti myös Tuomo-pojan kuolema vakavaan sairauteen kesällä 2017.

Sodan kokemukset nousivat puheissa esiin varsinkin Talasmon viimeisinä vuosina. Ajelimme usein Oulusta Tornioon, tutustuimme Tornion maihinnousuun liittyviin paikkoihin histiorianopettajavävynsä opastuksella. Veteraani teki selväksi, ettei Lapin sota ollut mikään koulupoikien ristiretki vaan oikea sota. Sen ajan lain mukaan moni oli vielä alaikäinen.

Vielä viime kesänä Talasmo toimi mökkipuuhissa ylimpänä neuvonantajana, Oulussa käydessään soitti Elviksen kappaletta ja lausui venäjäksi ulkoa oppimaansa Lermontovin runoa.

Linnan juhliin Talasmo lähti suoraan sairaalasta Päivi-tyttärensä kanssa, kokeneen sairaanhoitajan tukemana. Pieni sydäninfarkti ei kuulostanut olevan este junamatkalle. Juhlien jälkeen keuhkokuume yllätti päättäväisen ja elämänmyönteisen veteraanin. Vielä kolme päivää ennen kuolemaansa hän puhelimessa vaati "tuu hakemaan mut pois täältä".

Kommentoi