Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"

HELSINKI/MÜNCHEN

Suomen miesten koripallomaajoukkueelle arvottiin maanantaina Münchenissä tasokas EM-karsintalohko vuoden 2021 kisoihin. Susijengin kanssa EM-kisapaikkaa jahtaavat mahtimaa Serbia, Georgia sekä yksi maa kolmikosta Sveitsi, Portugali ja Islanti.

Kummallisuutensa  karsintaan tuo se, että yhtä EM-kisojen neljästä alkulohkosta isännöivä Georgia on automaattisesti mukana lopputurnauksessa. Näin karsintalohkosta EM-kisoihin selviävät ilman paineita peleihin lähtevän Georgian lisäksi kaksi parhaiten sijoittunutta maata.

–  Voisi hyvällä syyllä sanoa, että kovin mahdollinen lohko. Tässä jo MM-karsinnoista tutulla järjestelmällä, lohkoarvonnoilla ja päivän kunnolla on alati suurempi merkitys, Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann kiteytti tiedotteessa.

EM- ja MM-kisojen hallitseva hopeamitalisti Serbia on karsintalohkon ennakkosuosikki, vaikka maa ei saa käyttöönsä seurajoukkuekauden aikana pelattaviin karsintoihin NBA-tähtiään.

Karsintakokoonpanoihin muuttuvan tekijänsä tuo myös taannoisia MM-karsintoja varjostanut kansainvälisen koripalloliitto Fiban ja Euroliigan välinen kiista pelaajien edustusoikeuksista.

–  Serbia saa suurena koripallomaana sen edun, että he eivät ole niin riippuvaisia päivän kunnosta kuin muut maat. Toisaalta suuruutensa vuoksi he menettävät karsinnoista myös pelaajistonsa terävimmän kärjen, jolla on myös vaikutusta, Dettmann pohti.

Haussa viides peräkkäinen EM-paikka

Karsintalohkon viimeisestä paikasta taistelevista maista Islanti oli mukana vuoden 2017 EM-kisoissa. Lisäksi Islanti kävi hakemassa Susijengistä MM-karsintavoiton viime vuoden helmikuussa. Elokuun EM-esikarsinnassa Islanti saa kuitenkin kelpo vastuksen Sveitsistä ja Portugalista.

EM-karsinnat käynnistyvät ensi vuoden helmikuussa. Elokuussa 2021 käytävän EM-lopputurnauksen alkulohkopaikkakunnat ovat Köln, Milano, Praha ja Tbilisi. Jatko-ottelut pelataan Berliinissä.

Susijengi on pelannut neljissä edellisissä EM-kisoissa.

Ukraina naisten kovin vastus

Naisten koripallomaajoukkue kohtaa EM-karsinnoissaan Belgian, Ukrainan ja Portugalin. Karsinnoissa tavoitellaan paikkaa vuoden 2021 EM-lopputurnaukseen Ranskaan ja Espanjaan.

Isäntämaat pääsevät ilman karsintoja lopputurnaukseen. Kaikkiaan karsinnoissa on mukana 33 joukkuetta, joista rakentui Münchenin arvonnassa kuusi neljän joukkueen lohkoa ja kolme kolmen joukkueen lohkoa. Yhdeksän lohkovoittajaa ja viisi parasta lohkokakkosta pääsevät isäntien kanssa 16 joukkueen EM-lopputurnaukseen.

Suomi pelaa karsinnat G-lohkossa. Sen vastustajista Ukraina oli vuoden 2017 EM-kisojen kymmenes.

Naistenkin karsintaotteluissa jokainen joukkue kohtaa toisensa kertaalleen kotikentällä ja vieraskentällä.

Tulevaisuuden pelaajat "kasvamassa korkoa"

Suomen naisten urakasta tulee työläs, sillä lohkosta vain voittaja saa varmuudella paikan lopputurnaukseen. Suomen naiset ovat esiintyneet EM-parketilla viimeksi vuonna 1987.

–  Meillä on iso joukko tulevaisuuden pelaajia kasvamassa korkoa NCAA-liigassa, jonka lisäksi otteemme universiadeissa ja 18-vuotiaiden EM-kisoissa näyttävät, että meillä on valmiutta vastata EM-karsintojen tuomaan haasteeseen, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen sanoi tiedotteessa.

Karsintaan ykkössuosikkina lähtee Belgia, joka on vuoden 2017 EM-pronssimitalisti sekä viime vuoden MM-nelonen. Tämän kesän EM-kisoissa Belgia sijoittui viidenneksi.

Ukrainalla on puolestaan vahvaa EM-taustaa viime vuosilta. Juniorimaajoukkuetasolla lupaavia otteita esittänyt Portugali sen sijaan hakee historiansa ensimmäistä EM-paikkaansa.

Naisten EM-karsinnat alkavat marraskuussa.

Kommentoi