Koripallon NBA käänsi kelkkaansa, asettui vahvasti sananvapauden puolelle

SAITAMA/HOUSTON

Koripallon ammattilaissarja NBA ryhtyi tiistaina puolustamaan sananvapautta, vaikka viime päivinä liigan edustajat hyssyttelivät Houston Rocketsin johtajan Twitterissä aiheuttamaa kohua. Rockets-pomon Daryl Moreyn Hongkongin demokratiamielenosoituksia tukeva tviitti suututti kiinalaiset ja sai monet kiinalaismediat ilmoittamaan, etteivät Rocketsin ottelut näy niiden kanavilla.

–  Puolustamme ilmaisunvapautta, NBA:n komissaari Adam Silver korosti Japanin Saitamassa.

Silverin mukaan NBA ei rajoita pelaajien, seurojen työntekijöiden tai niiden omistajien mielipiteen ilmaisua. Sääntö pätee myös Moreyn mielipiteisiin.

–  Emme aio pyytää anteeksi sitä, että Daryl käytti vapauttaan kertoa mielipiteensä.

Komissaari kuitenkin harmitteli, että miljoonat koripallofanit suuttuivat Moreyn Hongkongia tukevasta kannasta.

Kiina NBA:n toiseksi suurin markkina-alue

Kiinan markkinat ovat NBA:lle äärimmäisen tärkeät, sillä Kiina on Yhdysvaltain jälkeen NBA:n suurin markkina. Koripallosta tuli maassa erittäin suosittua etenkin kiinalaisen NBA-pelaajan Yao Mingin myötä.

Yao pelasi juuri kohun keskellä olevassa Houstonissa vuodet 2002–2011. NBA-ottelut keräsivät viime kaudella Kiinassa satoja miljoonia tv-katsojia.

Komissaari Silver on Japanissa markkinoimassa NBA-koripalloa ja matkustaa loppuviikolla Kiinaan, jossa Brooklyn Nets ja Los Angeles Lakers valmistautuvat pelaamaan loppuviikolla kaksi harjoituskauden otteluaan. Joukkueiden on määrä kohdata torstaina Shanghaissa ja lauantaina Shenzhenissä, ja Silverin mukaan ottelujen perumiselle ei ole tarvetta.

Silverin mukaan kohu haittaa NBA:ta, mutta liigan on kestettävä seuraukset arvojensa vaalimisesta.

– Toivon, että liigaan liittyvät ihmiset tunnistavat kulttuurierot. En silti tarkoita, että aiomme rajoittaa puheoikeutta, Silver totesi.

NBA kritisoi ensin Moreyn näkemyksiä ja sai sapiskaa muun muassa yhdysvaltalaisilta poliitikoilta. Liigaa syytettiin Kiinan kumartamisesta talouden ehdoilla.

Kommentoi