Olli Jalonen voitti Finlandian jo toisen kerran – ensimmäisestä palkinnosta 28 vuotta

"Hyvät naiset ja herrat, arvoisa juhlaväki, vuoden 2018 Finlandia-palkinnon saaja on Olli Jalonen ."

Palkintotuomari, kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen jännityksellä odotettu lause Suomen kansallisteatterin suurella näyttämöllä on kuin kaikua tammikuulta 1991.

Tuolloin jaettiin palkinto vuoden 1990 parhaalle kaunokirjalliselle teokselle ja voittajan nimi oli sama.

Olli Jalosen saavutus kirjataan Finlandia-palkinnon historiaan. Tähän mennessä kahteen voittoon on yltänyt vain yksi kirjailija, edesmennyt Bo Carpelan .

Jalosen tuore voitto tuli romaanista Taivaanpallo, jonka tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Lontooseen sekä syrjäiselle Saint Helenan saarelle.

Puttosen mukaan "Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu."

"Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremman mahdollisuuden ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita."

Olli Jalonen on 64-vuotias Hämeenlinnassa asuva kirjailija ja filosofian tohtori. Hänen puolisonsa on kirjailija Riitta Jalonen .

Olli Jalonen tunnetaan syvällisenä pohdiskelijana, lukuisat kerrat palkittuna ja kriitikkojen ylistämänä mutta suhteellisen pienilevikkisen kirjallisuuden tekijänä.

30 000 euron Finlandia-palkinnosta kisasivat loppuvaiheessa Jalosen lisäksi Pauliina Rauhala, Jari Järvelä, Katja Kettu, Lars Sund ja J. Pekka Mäkelä.

Kommentoi