Olympiavoittaja saa tyttärestään kisaseuraa haulikkolajien maailmancupiin: 17-vuotias Sara Nummela debytoi Hollolassa, Satu Mäkelä-Nummela tähyää olympiapaikkaa

HELSINKI

Ampumaurheilussa voi jatkaa huipputasolla pitkälle aikuisikään, mutta äiti ja tytär -yhdistelmä on silti kansainvälisissä kilpailuissa melko lailla ainutlaatuinen. Tutumpaa on, että vanhempi valmentaa lastaan.

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela saa ensi viikolla tyttärestään kisaseuraa, sillä myös 17-vuotias Sara Nummela kilpailee Hollolan Hälvälässä haulikkolajien maailmancupissa.

Kilpailun ulkopuolella niin sanottuna mqs-ampujana mukana oleva Nummela voi tähdätä Hollolassa ennätyksiä, mutta ei voi yltää esimerkiksi kuuden parhaan finaaliin.

–  Kutsu maailmancupiin tuli yllätyksenä. En ole aiemmin ollut aikuisten kansainvälisissä kisoissa, Nummela kertoi STT:n haastattelussa torstaina.

Hän ampui aiemmin kesällä 20-vuotiaiden sarjan Suomen ennätyksen 119. Maksimi olisi 125 kiekkoa.

–  Tämä on minulle toinen varsinainen kisavuosi. Tulostaso vaihtelee vielä aika paljon, ja se pitäisi saada vakioksi, Nummela kertoi.

Ihan vielä hän ei siis kilpaile äitinsä kanssa mahdollisuudesta päästä Tokion olympialaisiin.

Tytär mukana jo 2002 kotikisoissa

Tytär oli äitinsä mukana jo potkupuvussa, kun Hollolassa edellisen kerran tähdättiin maailmanluokan kisoissa, Lahden 2002 MM-kisojen haulikkolajeissa.

–  Sara syntyi sen vuoden huhtikuussa. MM-kisoissa hänet piti ruokkia sarjojen välissä, Mäkelä-Nummela muisteli.

Hän oli 17 vuoden takaisten MM-kisojen 36:s. Vasta tyttären syntymän jälkeen Mäkelä-Nummela aloitti tavoitteellisen harjoittelun, vaikka oli ampunut MM-pronssia jo 1995.

Ensi vuonna Mäkelä-Nummelalla olisi mahdollisuus yltää neljänsiin peräkkäisiin olympialaisiinsa, mutta Tokio-paikka pitää ensin saavuttaa.

–  Mitään Tokiota ei ole ennen kuin se paikka on hankittuna, Pekingin 2008 mestari Mäkelä-Nummela korosti.

Taas yksi mahdollisuus Tokioon

Tällä kaudella Mäkelä-Nummela, 48, oli jo maaliskuussa vahvassa iskussa ja tähtäsi Meksikon maailmancupissa peruskilpailun maailmanennätyksen 123. Nollilta alkanut finaali meni kuitenkin pieleen, eikä olympiapaikkaa ole herunut sen jälkeenkään.

–  Tämä on taas yksi mahdollisuus kohti ensi vuotta. Mutta monella muullakin on sama tähtäin, Mäkelä-Nummela kuvasi Hälvälän merkitystä.

–  Jos vain saan tähtäämisen lähdön kohdilleen, niin sitten voin onnistua. Väkisin homma ei kulje, rentoutta ja flow-tilaa korostanut Mäkelä-Nummela kertoi.

Eurooppalaisille haulikkoampujille on Hälvälän jälkeen vielä kaksi muuta mahdollisuutta lunastaa paikkansa Tokiossa: syyskuun EM-kisoissa Italiassa ja ensi vuoden toukokuun EM-kisoissa Ranskassa.

–  Kisat painetaan täysillä, meni syteen tai saveen, Mäkelä-Nummela korosti.

Isoveli patisti tähtäämään kiekkoja

Nummelan perhe on ampumaurheilun kyllästämä, sillä isä Matti Nummela kilpaili kolmissa olympialaisissa ja poika Patrik Nummela kuului kesällä nuorten MM-joukkuehopeaa voittaneeseen trioon. Kaikkien laji on trap, mutta se pysyy perheessä sivuroolissa.

–  Ei meillä kotona puhuta ampumisesta, lähihoitajaksi opiskeleva Sara Nummela vahvisti.

Isoveli opasti hänet lajiin kodin takapihalla, josta voi ampua kiekkoja pellon suuntaan. Ensimmäisestä yrityksestä 12-vuotiaana Sara tuli itkien sisälle, mutta seuraavana vuonna kokeillessa silmät pysyivät kuivina. Nyt valmennuksesta vastaavat vanhemmat.

–  Suun asennosta näkee, onko Saran kisa mennyt hyvin vai huonosti, Mäkelä-Nummela naurahti.

Kommentoi