”Omaiset surevat ilkivaltaa”

VAASA

– Perjantaiaamuna kesätyöntekijät tulivat kertomaan, että nyt on hautausmaalla tapahtunut jotain ikävää, seurakunnan puutarhuri Kaj Löfvik kertoo.

Mustasaaren hautausmaan vanhalla puolella kaadettiin 26 hautakiveä, rikottiin lyhtyjä ja kukkaistutuksia.

Löfvik vastaa hautausmaan käytännön asioista, ja siksi hän ryhtyi korjaamaan vahinkoja mahdollisimman nopeasti tapahtuneen tuhotyön jälkeen.

– Yritimme kerätä irti revittyjä kukkia ja istuttaa niitä takaisin. Osa kukista oli kuitenkin potkittu rikki niin, että jouduimme heittämään ne pois. Sitä ei mielellään tekisi, kun tietää kuinka tärkeitä ne omaisille ovat, Löfvik kertoo.

Hänen mukaansa monet omaisista ovat käyneet korjaamassa läheistensä hautoja ja kukkaistutuksia. Vahingot ovat tulleet kalliiksi. Kuitenkin vielä merkittävämpää on omaisten suru hautarauhan rikkomisesta.

– Useille hautapaikka on tärkeä ja herättää voimakkaita tunteita, Löfvik toteaa.

Vahingontekijät olivat saapuneet torstain ja perjantain välisenä yönä hautausmaan takaportista ja kulkeneet alueen läpi rikkoen matkansa varrelle osuneita hautoja.

Pehmeä nurmi oli kuitenkin ottanut monet kaadetuista hautakivistä vastaan niin, että suurimmilta vahingoilta vältyttiin.

– Kun on kyse näin suuresta ilkityöstä, on ihme, etteivät lopulliset vahingot olleet suurempia. Perjantaiaamuna tuntui vielä, että tuhoja on hirvittävä määrä, Löfvik sanoo.

Hän on työskennellyt hautausmaalla jo yhdeksän vuotta, eikä hänen uransa aikana ole tapahtunut mitään vastaavaa.

– Onhan tämä tapaus ollut järkytys. Tiesin, että tämä koskettaa vahvasti haudoissa lepäävien läheisiä, Löfvik toteaa.

Hän pohtii tuhotyön tekijän tai tekijöiden motiiveja.

– Ihmisen täytyy olla todella täynnä vihaa, jos hänen täytyy se vieraiden ihmisten viimeisiin leposijoihin kohdistaa. Ei tämä ihan tavallisen, täysjärkisen ihmisen tekosia ole, hän pohtii.

Hautakivien korjauskustannukset jäävät omaisten harteille. Seurakunnan vakuutukset eivät kata ulkopuolisten tekemiä vahinkoja.

Ainoastaan työntekijöiden aiheuttamat vahingot kuuluvat seurakunnan vakuutuksen korvattavuuden piiriin. Löfvikin mukaan tämä on hautojen omistajien kannalta hankala tilanne.

– Muutama hautakivi on tuhoyönä rikottu niin, että ne täytyy korjauttaa erikseen. Yksi haudan päällä olleista laatoista on isketty pirstaleiksi toista hautakiveä vasten.

– Ei tällainen viha ole normaalia, Löfvik toteaa rikotun hautalaatan luona.

Hautakivien ja esimerkiksi erikseen valmistettujen kynttilälyhtyjen korjaamisesta tulevat suurimmat laskut, Löfvik sanoo.

Hänen mukaansa hautausmaan omistus- ja korvaussuhteet ovat mutkikkaita, sillä jokainen hauta on periaatteessa eri henkilöiden omaisuutta.

– Joillakin saattaa ehkä olla kotivakuutus, joka korvaa tällaisetkin ilkivallanteot, Löfvik sanoo.

Kaj Löfvik kertoo, että poliisit saapuivat perjantaina rikosilmoituksen tekemisen jälkeen nopeasti paikalle ja dokumentoivat kaikki vahingot.

– Vastaavia tekoja sattuu silloin tällöin. Pohjanmaan kihlakunnan poliisilaitoksen alueella tapauksia on kuitenkin hyvin harvoin, vain kaksi tai kolme kertaa vuodessa, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Joona Tarvonen-Kieslich.

Hän kertoo, että tätä ilkityötä lukuun ottamatta vahingonteot ovat yleensä kohdistuneet yksittäisiin hautoihin.

Tarvonen-Kieslich kommentoi Mustasaaren hautausmaan hautakivien kaatamistapausta. Poliisilla ei tällä hetkellä ole tietoa tekijöistä.

Hän kertoo, että tapausta tutkitaan hautarauhan rikkomisena ja vahingontekona.

– Suuremmilta vahingoilta vältyttiin, sillä maa oli pehmeää, ja kivet työnnettiin kumoon. Näin ollen suurin osa hautakivistä pysyi ehjinä, ainoastaan yhteen kiveen tuli pahoja jälkiä, muut ovat korjattavissa.

Tarvonen-Kieslichin mukaan vahingot olivat helposti korjattavissa, sillä kivet pystyttiin nostamaan saman tien takaisin pystyyn.

– Omaiset eivät ole ainakaan vielä ottaneet yhteyttä poliisiin tapauksen tiimoilta.

Rangaistus tällaisesta hautarauhan rikkomisesta ja vahingonteosta on 1–120 päiväsakkoa tai kahdesta viikosta yhteen vuoteen vankeutta, Tarvonen-Kieslich kertoo.

Kommentoi