Optimistinen lyyrikko uudistaa aforismia

SEINÄJOKI

"Niin kuin vesi tippuu tiineeltä taivaalta, sinun on aika mennä nukkumaan. Minä leikkaan sinut pois kuin ruusun."

Hetkonen, tämähän on ehtaa runoutta! Eikös kyseessä pitänyt olla ole aforismiteos?

Tämä on ensimmäinen ristiriita, mikä tulee vastaan Jari Autioniemen esikoisteosta lukiessa.

Autioniemi kertoo lukeneensa paljon aforismeja, mutta tunnustautuu ennen kaikkea runoilijaksi, joka haluaa uudistaa aforismin käsitettä lyriikan avulla.

Vaikka kustantajana on Tampereen aforistiyhdistys, keväällä julkaistu Vaisuus on aivan jotain muuta kuin jääkaapin oveen kiinnitettävää sparrausaforismia.

– Aforistisella otteella on helppo tehdä itsensä pömpöösiksi ja naurunalaiseksi. Se ei ole mikään pelastus, vaan silloinkin ollaan ongelmien äärellä. Siinä juuri on se suuri paradoksi.

Autioniemen mielestä aforistikko nähdään perinteisesti kaikkitietävänä lausujana, joka sanoo todellisuudesta jotain viisasta ja järkevää.

Seinäjokelainen haluaa viedä teksteillään pois aforistikkojen kaikkitietävyyttä ja järkiperäisyyttä.

Autioniemi on lukenut filosofiaa, jossa jokaiselle asialle etsitään järkevää selitystä.

– Lyyrinen kieli sotii sitä ajatusta vastaan.

Autioniemi kuvaa tekstiään lyriikan muotoon puetuiksi aforistisiksi mietelmiksi. Vaikka hän saattaa vaalia yksittäisiä ajatuksia ja sanoja hyvinkin tarkkaan, kyse on ennen kaikkea kokonaisuuksia hahmottamisesta.

Kirjoittajana hän haluaa luoda jatkumoa sanojen ja lauseiden välille, juonellisuutta, joka kuljettaa teosta alusta loppuun.

– Jotkut muodostavat väitteensä valitsemalla lauseet noppaa heittämällä, jolloin niillä ei ole mitään suhdetta seuraavaan lauseeseen.

Autioniemi on jo kirjoittamassa seuraavaa teostaan, jonka hän uumoilee olevan lyyrisempi ja laajempi kuin esikoisteos.

– Teksti voi olla narratiivisessa päiväkirjamuodossa.

Julkaisuajankohdaksi Autioniemi uskaltaa väläyttää ensi vuotta.

– Elämä liikuttaa paljon lyriikan kirjoittamista. Se ei ole sama asia kuin tieteellinen kirjoittaminen, jossa pääasiassa referoidaan.

– Katsotaan, ainakin tekstiä tulee paljon tällä hetkellä, hallintotieteilijänä Vaasan yliopistossa työskentelevä Autioniemi tuumaa.

Tuoreessa teoksessaan Autioniemi tarkastelee elämää ja olemista ikuisten kysymysten, kuten kuoleman, Jumalan, ajattomuuden ja sinä-suhteen, ympärille rakentuvana ristiriitaisena paradoksina.

– Ottaessaan askeleen eteenpäin, ottaa myös kaksi taaksepäin. Heti, kun on jotain väittämässä, törmää johonkin paradoksiin tai ongelmaan. Siitä on suhteellisen vaikea sanoa mitään, mutta tässä sitä jotenkin yritetään, Autioniemi yrittää kuvailla sitä, elämää.

Tämä on maltillisten nihilistien aikaa. Aika kertoo, miten lapsi tapetaan.

Toivon rippeet heitettiin jonkun kontolle. Joku loukkaantui siitä vakavasti.

Kuolema on ensimmäinen ja viimeinen vihollinen. Hautaan pudotetut kukat lentävät jalkojesi juureen.

Äkkiseltään Vaisuuden sanat kuulostavat pessimistin kirjoittamilta. Ei kai tekijä ole jonkin sortin nihilisti itsekin?

Autioniemen mukaan asia on täysin päinvastainen, tai, kuten hän teoksessaan tunnustaa: "Te ette luultavasti usko, että olen ikuinen optimisti."

Kirjailija kertoo pyrkivänsä kuvaamaan positiivisessa mielessä sitä, kuinka ihminen pystyy vastaamaan elämän absurdiuteen ja mielettömyyteen.

– Jos tämä teos on ajankuvaa, niin siinä pyritään antamaan diagnooseja ja vastauksia sille, mitä sen kanssa voisi tehdä, Autioniemi summaa.

Nihilismiä seinäjokelainen pitää pahimpana vihollisenaan, koska sille hänen teoksensa aiheet, kuten ajattomuus, kuolema, Jumala ja rakkaus, olisivat yhdentekeviä.

– Nihilisti kirjoittaisi dekadenssin kaljapussiromaanin ajatuksella "ihan sama, kittaan kaljaa puistossa".

Kyllä kirjailija välittää. Tekstien piirtämä kuva ihmisestä voi olla karu, mutta humaani. Se on kuva meistä epätäydellisinä olioina, ihmisinä.

Meidän täytyy loppua ymmärtääksemme, että asiat jäävät kesken .

Ajatus on niin lohdullinen, ettei sitä voi kirjoittaa muu kuin pesunkestävä optimisti.

Kommentoi