Globaali suru valtasi urheilumaailman – NBA-ikoni Kobe Bryant kuoli helikopteriturmassa

LOS ANGELES

Urheileva ja sen ulkopuolinenkin maailma hätkähti sunnuntai-iltana Suomen aikaa järkytykseen: yksi koripalloliigan NBA:n kaikkien aikojen suuruuksista, Los Angeles Lakersin legenda Kobe Bryant kuoli helikopterionnettomuudessa Los Angelesin länsipuolella Calabasissa.

Paikallista aikaa aamupäivällä tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 41-vuotiaan Bryantin lisäksi hänen 13-vuotias tyttärensä Gianna sekä seitsemän muuta ihmistä. Alueella oli onnettomuushetkellä vankka sumu, mutta onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä. Los Angelesin poliisi kertoi kuitenkin Los Angeles Timesille, että se katsoi lentosään kelvolliseksi vasta iltapäivän puolella ja aloitti lentotoiminnan vasta siinä vaiheessa.

Entisen NBA-pelaajan Joe Bryantin poika, takamiehenä pelannut Kobe Bryant päätti 20-vuotisen NBA-uransa keväällä 2016 liigan kaikkien aikojen kolmanneksi parhaana pistemiehenä. Hän voitti viisi NBA-mestaruutta, kaksi olympiakultaa ja liigan arvokkaimman pelaajan MVP-palkinnon 2008. NBA-finaaleissa hän oli MVP 2009 ja 2010. Hänen yksittäisen ottelun piste-ennätyksensä 81 on NBA-historian toiseksi korkein: edellä on vain Wilt Chamberlainin myyttinen 100 pisteen peli.

Onnettomuutta edeltäneenä iltana Lakersin nykytähti LeBron James oli noussut Bryantin ohi kolmanneksi NBA:n kaikkien aikojen pistelistalla. Bryantin viimeiseksi viestiksi sosiaalisessa mediassa jäi hänen onnittelunsa Jamesille.

–  Viet peliä eteenpäin King James. Kunnioitan sinua suuresti veli, Bryant tviittasi 15 tuntia ennen kuolemaansa.

"Sanat eivät riitä selittämään"

Sokkikuolema järisytti NBA:ta. Liigan tunnetuimmat pelaajat useilta vuosikymmeniltä viestittivät järkytystään ja osanottoaan.

–  Sanat eivät riitä selittämään tätä kipua, jota tunnen. Rakastin Kobea – hän oli minulle kuin pikkuveli. Hän oli armoton kilpailija, yksi kaikkien aikojen suurista. Hän oli myös ihmeellisen hieno isä, joka rakasti syvästi perhettään (vaimo ja neljä tytärtä), kirjoitti kaikkien aikojen koripalloilija Michael Jordan.

–  Olen menettänyt yhden suosikki-ihmisistäni. Hänen koripallomielensä oli yksi parhaista lajimme historiassa. Kobe, olit ykkösfanini, mutta minäkin olin sinun, liigan kaikkien aikojen menestyksekkäin pelaaja Bill Russell tviittasi.

Lakersin 1980-luvun maaginen pelintekijä Magic Johnson ei hänkään voinut uskoa tapahtunutta.

–  Ajattelin hänen elävän ikuisesti. Pidin häntä haavoittumattomana. Hän oli erityinen, Johnson sanoi.

"Valittu"

Bryantin merkityksestä aikansa ikonina kertoivat osaltaan myös osanotot niin Yhdysvaltain presidenteiltä, pop-tähdiltä kuin muidenkin lajien supertähdiltä. Barack Obama, Donald Trump, Alicia Keys, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Aleksandr Ovetshkin, Tiger Woods, Usain Bolt ja Novak Djokovic olivat globaalisti tunnetuista surijoista vain pieni osa.

Bryantin elämän vaikein vaihe oli vuonna 2003, jolloin häntä syytettiin raiskauksesta. Bryant myönsi olleensa seksuaaliyhteydessä, mutta kielsi raiskauksen. Bryantia syyttänyt hotellityöntekijä ei suostunut todistamaan, ja syytteistä luovuttiin. Asia sovittiin oikeuden ulkopuolella, ja Bryant pyysi julkisesti anteeksi.

Uransa jälkeen Bryant muun muassa valmensi Gianna-tyttärensä koripallojoukkuetta, ansaitsi Oscarin tuottamastaan animaatiosta Dear Basketball – Rakas koripallo ja vaikutti liike-elämässä.

–  Kobe oli valittu – erityinen niin monella tavalla, niin monelle ihmiselle, Bryantia tämän kaikilla mestaruuskausilla valmentanut Phil Jackson tiivisti.

Kommentoi