Parkkisakosta kimmastunut jääkiekkoseura Jukurien puheenjohtaja Toivakka tuomittiin ehdolliseen vankeuteen – pysäköinninvalvoja oli vähällä jäädä alle

HELSINKI

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut jääkiekkoseura Mikkelin Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Toivakka oli pysäköinyt autonsa hetkeksi Mikkelin Mikonkadulla sijaitsevan pesulan edustalle asioidakseen nopeasti pesulassa. Hän ei maksanut parkkimaksua ja kun hän palasi autolleen, hän huomasi pysäköinninvalvojan valokuvaamassa autoa ja kirjoittamassa parkkisakkoa. Toivakka ja pysäköinninvalvoja sanailivat keskenään parkkisakosta, minkä jälkeen Toivakka meni autoon ja ajoi pois paikalta.

Syyttäjän mukaan Toivakka kiihdytti poistuessaan voimakkaasti kohti pysäköinninvalvojaa niin, että tämä oli vaarassa jäädä auton alle. Toivakkaa syytettiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja pahoinpitelyn yrityksestä.

Toivakka itse kiisti kaikki syytteet. Hänen mukaansa hän vain pyrki poistumaan tilanteesta nopeasti.

–  Toivakka on peruuttanut autollaan hieman, jonka jälkeen kääntänyt autonsa ohjauspyörää jyrkästi vasempaan ja poistunut paikalta selvästi voimakkaasti kaasuttaen. Pysäköinninvalvoja ei ole ollut vaarassa jäädä auton alle, vaikka kenties onkin saattanut jonkin verran säpsähtää läheltä ajavan auton vuoksi, Toivakan puolustus katsoi.

"Valvojan henki tai terveys olivat vakavassa vaarassa"

Käräjäoikeus tuli syyttäjän kannalle kahdessa syytekohdassa. Tilanteen nähnyt todistaja kertoi, että Toivakan käytös vaikutti uhmakkaalta ja Toivakka meni autoon, ennen kuin sakotuksesta tuli valmista. Todistajan mukaan Toivakka kiihdytti todella kovasti lähtiessään ajamaan ja auton etupuolella autoa kuvannut pysäköinninvalvoja joutui ottamaan taka-askelia. Todistajan käsityksen mukaan valvoja olisi saattanut jäädä alle, ellei olisi tehnyt väistöliikettä.

Oikeus katsoi, että Toivakka ei liikkeelle lähtiessään jättänyt valvojalle turvallista tilaa tiellä ja laiminlöi olosuhteiden edellyttämän huolellisuuden ja varovaisuuden tieliikenteessä. Oikeus katsoi, että Toivakka oli sakotuspäätöksen takia kiihdyksissä ja piti Toivakan nopeaa liikkeellelähtöä uhkaavana. Oikeuden mukaan törmäys estyi lähinnä siksi, että valvoja reagoi nopeasti ja ehti väistää nopeasti kiihdyttänyttä Toivakkaa.

–  (Pysäköinninvalvojan) henki tai ainakin terveys ovat teon vuoksi olleet vakavassa vaarassa, oikeus katsoi.

Toivakkaa syytettiin myös pahoinpitelyn yrityksestä, mutta oikeus hylkäsi syytteen. Sen mukaan Toivakka ei yrittänyt tahallaan pahoinpidellä valvojaa vaan saattoi olla siinä käsityksessä, että pysäköinninvalvoja pystyy väistämään häntä tilanteessa.

Oikeus määräsi Toivakan korvaamaan pysäköinninvalvojalle pelkoina, ahdistuksena ja unettomuutena ilmenneestä tilapäisestä psyykkisestä haitasta 3  000 euroa

Seuran hallitus kokoontuu tuomion takia

Jääkiekkoseura Jukurit tiedottaa nettisivuillaan, että hallitus kokoontuu päättämään Toivakan asemasta yhtiössä ja asiasta tiedotetaan lisää myöhemmin. Hallituksen puheenjohtajuuden lisäksi Toivakka on hoitanut Jukurien toimitusjohtajan tehtäviä syyskuusta alkaen. Toivakka jättäytyi sivuun tehtävistään lokakuussa keskeneräisen oikeusprosessin vuoksi.

Kommentoi