Pärmäkoski kaipasi lähtönopeutta, kymmenes sija kelpasi Davosissa – nuori ruotsalainen Svahn yllätti naisten sprintissä, Kläbo jatkoi hallintaansa miehissä

HELSINKI/DAVOS

Krista Pärmäkosken kymmenes sija jäi suomalaisten parhaaksi maastohiihdon maailmancup-kauden ensimmäisessä vapaan hiihtotavan sprintissä. Pärmäkoski ei yltänyt kuuden parhaan finaaliin oltuaan välierässään viides. Erän sijoitus varmistui slovenialaisen Anamarija Lampicin kaaduttua Pärmäkosken edeltä 1,5 kilometrin reitin loppuvaiheessa.

–  Erässä oli aika kovia sprinttereitä. Kun ei ole lähtönopeutta riittävästi, se näkyy, Pärmäkoski sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Pärmäkoski paransi sprinttisijoitustaan Rukalta, jossa hän jäi cup-kauden avauksessa marraskuun lopussa 26:nneksi. Kuusamossa hiihtotapa oli perinteinen.

–  Ihan hyvä päivä kuitenkin. Tuntuu siltä, että jalka on hyvässä kunnossa, Pärmäkoski arvioi lauantain kilpailua.

Hän odottaa itseltään onnistumista sunnuntaina, kun naiset hiihtävät Davosissa 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Naisten sprintin voittoon hiihti ruotsalaisyllättäjä Linn Svahn, joka karkasi muilta finaalin viimeisessä nousussa. Vasta 20-vuotias hiihtäjä ylsi cup-voittajaksi ensi kertaa urallaan. Hänen aiempi paras cup-sijoituksensa oli 21:s, eikä hän ole cupissa hiihtänytkään kuin kahdesti.

Toiseksi Davosissa hiihti Norjan Maiken Caspersen Falla ja kolmanneksi Yhdysvaltain Sophie Caldwell.

Miesten finaalissa norjalaishiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo jatkoi maailmancup-kauden sprinttivaltiaana, sillä hän otti voiton Rukan ykkössijan jatkoksi. Kläbolle voitto oli viides peräkkäinen cupin sprinttikisoissa, kun mukaan lasketaan viime kauden loppu.

Kakkoseksi hiihti Ranskan Lucas Chanavat, joka pakotti Kläbon vahvaan loppukiriin. Kolmas oli Norjan Håvard Sålas Taugböl.

Lylynperä ja Suhonen parantavat

Vaikka muut suomalaishiihtäjät karsiutuivat jatkosta joko aika-ajossa tai pudotushiihtojen ensimmäisellä kierroksella, Davosin vuoristo-oloissa hiihdetyssä kilpailussa oli jokunen kirkkaampi sävy. Katri Lylynperä ylsi toisen kerran tällä kaudella erähiihtoihin maailmancupissa, ja Verneri Suhonen väläytti aika-ajon seitsemännellä sijalla ja cupin pisteillä.

–  Tässä tuli uusi rekordi, että pääsin jo toisen kerran jatkoon kauden aikana. Yleensä niitä jatkopaikkoja on tullut vain yksi kauden aikana, Lylynperä kommentoi Ylen tv-haastattelussa.

Rukalla marraskuun lopussa Lylynperä oli sprintin 30:s. Vapaa hiihtotapa toi Davosissa 19. sijan.

–  Olin erässä koko ajan vähän ahtaalla, vaikka tuntui, että hiihdetään hiljaa, Lylynperä kertoi erähiihdosta, jossa hän oli eränsä neljäs.

Suomalaismiehistä Ristomatti Hakola oli 15:s, Suhonen 16:s ja Lauri Vuorinen 20:s.

Kuusamossa Hakola oli 16:s, mutta joutui luopumaan hetkeksi kisaamisesta varvastulehduksen takia ja pääsi kisaladulle joulukuun puolella vasta Davosissa. Hän kuvasi Ylen tv-haastattelussa, että hiihdosta puuttuu terävyys.

Suhonen, 22, ylsi kolmannen kerran urallaan pisteille maailmancupissa. Hänen aiempi paras cup-sijansa oli 27:s Lahdesta kevättalvelta 2018.

Suhonen oli erähiihdossa vailla mahdollisuuksia välieräpaikkaan, mutta iloitsi kisapäivästään. Suhonen kertoi Ylen tv-haastattelussa, että hän sairasteli syksyllä tehtyään harjoittelussaan ylilyöntejä.

–  Nyt näyttää tulevan tulosta, Suhonen sanoi Ylelle.

Kommentoi