Perhe testaa, kuinka monta tuntia kännykkää voi räplätä päivittäin, ja miten äkkivieroitus vaikuttaa

Perhe näytön orjana

Syystä tai toisesta Ylen kanavilla on runsaasti tanskalaista ohjelmatuotantoa.

Kaksiosainen Perhe näytön orjana on eräänlainen tosi-tv:n ja tiedereportaasin yhdistelmä. Siinä kuusihenkinen tanskalaisperhe altistaa itsensä kokeeseen, jossa kännyköitä, tabletteja, läppäreitä ja telkkaria käytetään ensin kolme viikkoa maksimiteholla. Sitten niiden käyttö minimoidaan kolmeksi viikoksi lähes nollaan.

Koetta valvovan lääkärin mukaan kokeen seuraukset perheenjäsenten aivoille ja keholle ovat arvoitus, mutta "nyt otamme niistä selvää".

Testin toteutuksen voi kyseenalaistaa heti kättelyssä. Se on luonnoton.

Koeperheen nelikymppiset vanhemmat ja 3–13-vuotiaat lapset tuijottavat tai räpläävät laitteita muutenkin yli kuusi tuntia valveillaoloajastaan. Kun heiltä poistetaan kaikki esteet, seurauksena on tietenkin valvomista ja väsymystä sekä pahoinvointia.

Pinna on tiukalla, muisti pätkii ja mieliala ailahtelee. Paino, rasvaprosentti ja lepopulssi nousevat.

Kolmen viikon poikkeustila ei kuitenkaan riitä johtopäätösten tekemiseen. Se on kuin avioliiton onnistumisen arviointia kuherruskuukauden perusteella.

Aihe on silti tärkeä, ja sitä on tutkittu hämmästyttävän vähän.

Siksi tämä riippuvuuden muoto ansaitsisi perusteellisen läpivalaisun. Perhe näytön orjana onnistuu enimmäkseen vain ärsyttämään ja pitkästyttämään. **

Yle Teema & Fem torstai 10.1.2019 klo 18.30

Lisää aiheesta

Kommentoi