Perimätieto: Mätäkuu pilaa ruuat ja haittaa haavojen paranemista

Mätäkuu, eli aika 23. päivän heinäkuuta ja elokuun 23. päivän välillä, on täynnä uskomuksia. Kansa on uskonut vuosisatoja, että mätäkuu on terveydelle vaarallista aikaa.

Yksi sinnikkäimmistä uskomuksista on, että mätäkuussa saatu haava leviää ja märkii pahoin. Potilaat eivät välttämättä vielä tänäkään päivänä ole kovin halukkaita tulemaan sairaaloihin leikattavaksi mätäkuun aikana.

Perimätieto mätäkuusta juontaa tuhansien vuosien takaa muinaisesta Mesopotamiasta. Tuolloin kesän kuumin aika tunnettiin koiranpäivien nimellä. Aika kesti kolmisen viikkoa, ja se sai nimensä Orionin eli Ison Koiran tähtikuviosta ja sen kirkkaimmasta tähdestä Siriuksesta, Koirantähdestä.

Aikoinaan uskottiin, että Siriuksen säteilemä lämpö ja auringon säteily oli syynä ajankohdan helteeseen. Ruokien pilaantuminen oli mätäkuussa selviö. Lisäksi oli yleisesti tiedossa, että kuumetaudit vaivasivat ihmisiä tuolloin tavallista enemmän. Helteen ihmisissä aiheuttaman raukeuden uskottiin myös olevan merkkinä jostakin erityisestä ajanjaksosta.