Pesäpallolegenda avautuu viimein sopupeliskandaalista – "Näytin 500 markan lappua..."

Pesäpallon sopupeliskandaali kuohutti suomalaista kansallispeliä syksyllä 1998. Tämän seurauksena kansallispelimme suosio laski moneksi vuodeksi.

Seinäjokelainen pesäpallolegenda Mauri Pyhälahti oli Seinäjoen Maila-Jussien pelinjohtajana tuolla kaudella.

Poliisin käynnistämässä esitutkinnassa oli yli 400 pesäpallon pelaajaa, johtohenkilöä, toimitsijaa tai muita edustajia. Heidän epäiltiin tavoitelleen taloudellista hyötyä sopimalla pesäpallo-otteluiden lopputuloksia ja lyömällä vetoa varmoista tuloksista.

Veikkaus ilmoitti kärsineensä tämän vuoksi suuret tappiot.

Pyhälahti oli yksi epäillyistä skandaalissa, jossa epäily kohdistui muun muassa Maila-Jussien kotipeliin Kankaanpään Mailaa vastaan.

Skandaalissa sai langettavan tuomion kolmisenkymmentä ihmistä. Rangaistusten asteikko vaihteli sakoista ehdolliseen vankeuteen. Pyhälahti sai kolme kuukautta ehdollista.

Ilkan pesisstudiossa Pyhälahti puhuu tapauksesta ensimmäistä kertaa julkisuudessa oikeudenkäyntien jälkeen.

Pyhälahti kiistää osaltaan sopupeliväitteet ja ryöpyttää videolla Veikkausta.

Veikkauksen silloinen kaupallinen johtaja Jussi Isotalo kiistää Pyhälahden videolla esittämät väitteet. Tavoitimme Isotalon kommentoimaan tapausta puhelimitse heti Pyhälahden haastattelun jälkeen.

– Oikeus on hovioikeutta myöten asian ratkaissut. Minulla ei ole oikeuden päätökseen sinänsä lisättävää. Sanotaan, että vankilat ovat täynnä syyttömiä ja niin edelleen, mutta tässä tapauksessa oikeus katsoi muistaakseni 21 hengen, pesäpallotoimijan, syyllistyneen petokseen ja määräsi siitä tuomioita, jotka olivat sakkoja ja ehdollisia vankeusrangaistuksia, Isotalo sanoo.

– Veikkaus oli asianomistaja tässä petosoikeudenkäynnissä eli siinä tehtiin Veikkaukselle vahinkoa, jonka oikeusistuin katsoi näissä tapauksissa täyttäneen petoksen tunnusmerkit.

Isotalo harmittelee yhä tapausta.

– Kaiken kaikkiaan surullinen ja valitettava tapaus, joka varmasti haittasi loppujen lopuksi enemmän pesäpalloa kuin ketään muuta tai mitään muuta.

Missä vaiheessa selvisi, että kaikki ei ole ihan oikein?

– Samana iltana, kun niitä pelejä pelattiin. Se selvisi sillä tavalla, kun kuuntelin radiosta selostusta näistä peleistä, joissa jälkimmäisellä jaksolla ikään kuin ottelu kääntyi oudolla tavalla. Sitten seuraavana aamuna, kun keskustelin Superpesiksen vastuuhenkilöiden kanssa, heillä oli sama käsitys, että jotakin epänormaalia tässä on ja sen jälkeen teimme tutkintapyynnön poliisille.

EDIT: Juttua muokattu 12.5. kello 9.51. Toisin kuin otsikossa ensin luki, vetolapussa oli kyse markoista eikä euroista.

Kommentoi