Pohjalaiset puhdistavat Suomea muovijätteestä

LAIHIA

Keskellä Laihian metsää tehdään historiaa.

Kunnan omistaman biokaasulaitoksen viereen on jo rakentumassa pyrolyysilaitoksen ”koevedos”. Biokaasulaitoksen toiselle puolelle on suunnitteilla 2 000 neliön muovinkierrätyslaitos.

Siis mitä?

Vähäkyröläinen yrittäjä Eino Järvinen paiskasi viikko sitten Laihian kuntapäättäjien kanssa kättä 5 000 neliön maa-alueen vuokraamisesta biokaasulaitoksen vierestä. Perjantaina siellä oli jo metsikköä kaadettuna.

– Tämä on liian pieni, hän mittailee maaplänttiä.

Järvinen on avaamassa Lieksaan 800 neliön hallin tämän kevään aikana, ja Laihialle Pohjanmaan Muovikierrätys Oy:llä on tarkoitus rakentaa tänä vuonna vähän isompi halli.

– Keräämme kaikki Suomen maatalousmuovit Lieksaan ja Laihialle. Muovi murskataan postimerkin kokoisiksi paloiksi, pestään ja granuloidaan. Sitten siitä voidaan tehdä uusia muovituotteita, Järvinen selittää.

Käsittelyn jälkeen muoviteollisuus voi käyttää sitä raaka-aineena ihan mihin tuotteeseen haluaa.

Parasta on, että käsittelystä ei aiheudu hänen mukaansa saasteita ympäristöön. Päinvastoin, muovijätteen taakka vähenee maailmasta.

Entä se pyrolyysilaitos?

Laihialaisyrittäjä Tapio Lammi kertoo, että he aikovat käyttää muovijätteistä niitä likaisempia muovin osia – niitä, joita Järvinen ei muovinkierrätyslaitoksellaan voi käyttää.

– Jätemuovi palautetaan takaisin öljyksi. Muovi höyrystetään suljetussa tilassa, ja se jäähdytetään nesteeksi.

Teollisuuslaitokset voivat käyttää sitä raaka-aineena, ja öljyä voidaan jatkojalostaa vaikka dieseliksi autoihin.

Lammen mukaan heidän laitoksensa ei myöskään saastuta ympäristöä. Koko laitoksen tarkoitus on ollut keksiä keino vähentää muovijätettä hyödyntämällä sitä uudelleen.

– Ettei kaatopaikalle tai massapolttoon vietäisi enää mitään vaan materiaali saataisiin hyödynnettyä raaka-aineeksi omalle teollisuudelle Suomessa, Lammi toteaa.

Suomen hallitus kutsuu sitä kiertotaloudeksi. Kiertotaloudessa materiaalit kiertävät käytössä yhä uudelleen ja neitseellisten luonnonvarojen käytöstä pyritään eroon. Samalla sillä tavoitellaan talouskasvua ja työpaikkoja.

Kiertotalous on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista. Hankkeen vauhdittamiseksi Sitra on jo kutsunut koolle yli 30 hengen asiantuntijajoukon eri ministeriöistä, liike-elämästä, hallinnosta ja tutkimuslaitoksista.

Syyskuussa he julkistavat niin sanotun tiekartan, keinot, jolla Suomi nousee kiertotalouden kärkimaaksi.

Pohjalaisia herrojen puheet ja tavoitteet vähän naurattavat.

Lammi on tutkinut ja kehittänyt pyrolyysitehdasta poikansa kanssa useita vuosia. Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen yrittäjinä he ovat tutkineet jätteiden hyötykäyttöä pitkään ja tutustuneet erilaisiin pyrolyysivalmistajiin kiertämällä jopa Aasian maita.

– Välillä koko asia hautautui. 4–5 vuotta sitten rupesimme kunnolla selvittämään tätä.

Huolimatta hallituksen hienoista tavoitteista, byrokratian ja erilaisten sääntöjen määrä on yllättänyt pohjalaiset turhan monta kertaa. Uusi tekniikka tuntuu vaan hämmentävän lupa-asioista vastaavia virkamiehiä.

Tekeminen kielletään vaikka varmuuden vuoksi.

– Niin ei tule onnistumisia, mutta ei myöskään virkamiehille virheitä, Järvinen hymähtää.

Lammi ei usko poliitikkojen ja virkamiesten puheisiin enää ollenkaan.

Pohjalaiset ovat alallaan edelläkävijöitä, sillä muovinkäsittelylaitoksia ei ole Suomessa tai edes Euroopassa monta.

– Me olemme ensimmäisiä ja ainoita, jotka keskittyvät Suomessa maatalousmuovin käsittelyyn, Järvinen kertoo.

Hänen mukaansa on mahdollista saada kerättyä kaikki maatalousmuovijäte Suomesta uudelleen käytettäväksi. Tällä hetkellä Pohjanmaan Muovikierrätyksellä on Suomessa jo yli 600 keräyspaikkaa.

He lupaavat Järvisen mukaan hakea muovit ilmaiseksi suoraan maatiloilta, maatilojen hankintarenkailta ja 4H-liiton keräyspisteistä.

– Jos se on eroteltua ja puhdasta, me jopa maksamme siitä.

Uusi muovi tuottaa hänen mukaansa sen verran, että se kattaa muovien hakemisen ja kuljetuksen.

Järvinen toivoo, että he saavat rakennettua Laihialle tehtaan tänä vuonna. Hän arvioi, että uusia työpaikkoja kuntaan syntyisi 15–20.

Lammi toivoo, että he voivat aloittaa pyrolyysitehtaan ”koevedoksen” käytön loppukesästä. Heidän pitää vielä todistaa viranomaisille, ettei laitoksesta varmasti tule saasteita ilmaan tai maahan.

– Sitten katsotaan, teemmekö laitoksen Laihialle vai menemmekö muualle. Periaatteessa haluaisimme, että se olisi täällä Laihialla.

Isonkylän alueen asukkaille järjestetään 10.5. kello 18 tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan tarkemmin laitoksista ja keskustellaan liikennejärjestelyjen ratkaisuista.

Kommentoi