Poliisi tarkentaa, miten 1 452 euron lasku syntyi – ”Tulostimme asiakirjat ja leikkasimme saksilla salattavat kohdat irti”

Pohjanmaan poliisilaitos selvitti Ilkan ja Pohjalaisen pyynnöstä tarkemmin, miten siltä kului 41,5 työtuntia pyydettyjen asiakirjojen keräämiseen, tarvittavilta osin salaamiseen ja toimittamiseen.

Kerroimme viikonloppuna poliisin toimitukselle lähettämästä poikkeuksellisen suuresta laskusta.

Pyysimme poliisia toimittamaan tietoja poliiseista tehdyistä kanteluista 1.1.2014 alkaen. Lopulta poliisi toimitti asiakirjat 123 tapauksesta ja 1 452,50 euron laskun sähköpostitse toimitukselle. Poliisi kertoi vielä kohtuullistaneensa laskua puoleen todellisista kuluista.

Toimitus ei ole aiemmin vastaanottanut näin suurta laskua tietopyynnöstä, eivätkä muutamien muiden medioiden tutkivat toimittajat, joilta asiasta kysyimme, olleet saaneet vastaavanlaisia laskuja.

Millä tavalla tietopyynnön mukaiset asiakirjat siis kerättiin, salattiin ja lähetettiin toimitukseen?

Poliisilakimies Vesa Nyrhinen Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että salattavien osien takia kaikki sähköiset dokumentit piti tulostaa paperille, katsoa läpi, merkitä salattavat kohdat, jotka tiedonhallintasihteeri leikkasi saksilla irti, minkä jälkeen leikellyt asiakirjat skannattiin uudelleen sähköiseen muotoon ja lähetettiin toimitukselle.

Nyrhisen vastaus herätti ihmetystä, ja poliisilakimies tarjosikin tiedonhallintasihteerin yhteystietoja toimintatapojen varmistamiseksi.

– Tulostimme asiakirjat ja leikkasimme saksilla salattavat kohdat irti, tiedonhallintasihteeri vahvistaa.

Nyrhinen sanoo, ettei salattavia tietoja voi peittää sähköisesti, sillä se ei ole hänen mukaansa tietoturvallista.

–Ohjelmat, joilla salattavat kohdat pystyy mustamaalaamaan, salattavat tiedot on näistä saatu esille, kun vastaanottopäässä on ollut ohjelma, jolla salauksen pystyy poistamaan.

Tiedonhallintasihteeri sanoo, että poliisilaitoksella tietojen salausta on koitettu myös yliviivaamalla tekstiä tussilla, mutta silloinkin teksti on näkynyt läpi. Tiedonhallintasihteeri toivookin, että Pohjanmaan poliisi saisi järjestelmän, jolla salaus voitaisiin hoitaa sähköisesti, eli suoraan tietokoneen näytöltä käsin.

Pohjanmaan poliisilaitoksen päällikkö Risto Lammi vahvistaa, että Ilkan ja Pohjalaisen tietopyyntöä pidettiin epätavanomaisena juuri tiedonkeruun ja salauksen suuren työmäärän johdosta. Juuri työn suurella määrällä perusteltiin tietopyynnön maksullisuutta ja laskun suuruutta.

Kysyimme Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Minna Gråstenilta , miten hän arvioi Pohjanmaan poliisin tapoja salata tietoa.

– Heillä on varmasti syynsä toimia kyseisellä tavalla. Me emme ole Poliisihallituksena sen kummemmin ohjeistaneet poliisilaitoksia, joten meillä ei ole edellytyksiä edes arvioida toimintatapoja.

Gråsten sanoo, että jatkossa on arvioitava, onko Poliisihallituksen syytä antaa poliisilaitoksille teknistä ohjausta siitä, miten tietoja käsitellään ja salataan.

– Näin varsinkin, jos toimintatavat poikkeavat selvästi eri yksiköiden välillä.

Lisää aiheesta

Kommentoi