Ruhtinaskunnan miehet unelman edessä perjantaina: "Ei se helppo peli ole"

HELSINKI

Muutamaa hetkeä ennen iltayhdeksää perjantaina riemun odotetaan olevan ennen kokemattomalla tasolla suomalaisessa jalkapallohistoriassa, kun ranskalaistuomari Benoit Bastien viheltää Suomen ja Liechtensteinin välisen EM-karsintaottelun päättyneeksi. Jos Suomi on pillin soidessa johdossa, päättyy yli 80-vuotinen odottelu Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen arvoturnauspaikasta.

Alle 40  000 asukkaan ruhtinaskunta Liechtenstein ei tilastojen valossa ole järin haastava vastus: se on arvokisakarsintahistoriassaan välttänyt tappion vain noin 18 prosentissa peleistään.

Silti, mikäänhän ei ole urheilussa varmaa. Jos tilastoihin vielä nojaa, huomaa Suomen voittoprosentin Liechtensteinia vastaan oleva tasan 50 (neljä ottelua, kaksi voittoa, kaksi tasapeliä).

–  Pieniä jalkapallomaita vastaan on aina se sama: jos pystyvät pitämään riittävän kauan tasaisena, voivat saada sen (voitto- tai tasoitus-) maalin, maajoukkueen entinen tähtitoppari Hannu Tihinen muistuttaa realiteetit.

Jengapallo vei Suomen voiton MM-karsinnoissa

Tihinen tietää ja muistaa mistä puhuu. Hänen kauttaan kimposi Liechtensteinin tasoitusmaali maalivahti Jussi Jääskeläisen taakse syyskuussa 2009 Vaduzissa 1–1-lukemiin päättyneessä MM-karsintapelissä, joka pudotti Suomen lopullisesti vuoden 2010 MM-kisakoneesta. Maalin sai nimiinsä Michele Polverino, joka pelaa yhä 35-vuotiaana ja on nykyisin Liechtensteinin maajoukkueen kapteeni.

–  Jengapallo. Se oli käytännössä oma maali, Tihinen muistaa ja muistaa myös sen ketutuksen vuorten keskellä Vaduzissa reilu vuosikymmen sitten.

Pallo voi pomppia ihmeellisin tavoin perjantainakin, tietysti.

–  Ei se helppo peli ole. Vastassa on 11 pelaajaa, jotka haluavat pitkittää sitä, että Suomi ei tee maalia. Ja mitä pidemmälle se onnistuu, sitä enemmän itseluottamus kasvaa. Ei tuollaiset pelit ole koskaan helppoja, Tihinen miettii.

Kommentoi