Iivo Niskanen taisteli Tourilla vaivoja vastaan

VAL DI FIEMME

Sisarukset Iivo ja Kerttu Niskanen ylsivät sunnuntaina päättyneellä Tour de Ski -kiertueella parhaisiin suomalaissijoituksiin. Iivo tipahti viimeisellä etapilla viidenneltä sijalta kymmenenneksi. Kerttu kohensi Alpe Cermisin loppunousussa kolme sijaa 14:nneksi.

Joukkueen iloisimmat onnistujat löytyivät heidän selän takaa. Anne Kyllösen 13:s ja Perttu Hyvärisen 14:s sija olivat ennakko-odotuksiin nähden parhaat onnistumiset. Pettymyksistä pahin oli Krista Pärmäkosken sairastuminen ja poisjäänti.

Myös Iivo Niskasella oli terveyshuolia, jotka reivasivat hänen sijoitustaan Val di Fiemmen viikonloppuna. Niskasen hengitystiet ärtyivät ankarassa kisarupeamassa ja hän loukkasi lonkan koukistajan Alpe Cermisin nousun alla.

Vaivat taivuttivat hänet loppunousussa sijalle 27.

– Yritin tulla, minkä pystyin, Niskanen tiivisti Tourin seitsemännen ja viimeisen kilpailupäivän.

– Mutta ei se helppoa ollut. En kerta kaikkiaan meinannut päästä maaliin.

Niskasen suksi jumiutui ilmeisesti toisen hiihtäjän sukseen. Ylimääräinen vastus "nappasi" koukistajassa, ja ylämäessä lihakseen hiipi kramppi.

Kipu paheni kavutessa. Kilpailun jälkeen Niskanen rimpuili median luokse kahteen sukseen raskaasti nojaten.

– Ei auta kuin odotella ja saada jotain syömistä, Niskanen totesi ja uskoi krampin laukeavan itsekseen.

Kuiva pakkaskeli ärsytti

Aleksandr Bolshunov ja Sergei Ustjugov kaappasivat maastohiihdon 14. Tour de Skiltä Venäjälle kaksoisvoiton. Kilpailusarjaa ennen päätöspäivää johtanut Norjan Johannes Hösflot Kläbo uupui kolmanneksi.

Niskanen lipesi tavoitteistaan viimeisen viikonlopun kahdessa yhteislähdössä. Maalissa selvisi, ettei hän startannut Val di Fiemmen kilpailuihin aivan terveenä.

– Keuhkot olivat rikki nämä kolme päivää. Mitään muita oireita minulla ei ole, mutta keuhkot olivat tosi lujilla, Niskanen paljasti.

– Olin eilisen jälkeen vielä siedettävillä sijoilla, mutta lopputulos on pettymys.

Niskanen arveli, että keuhkoihin tuli "vaurio" Toblachin rajun kilpailun ja kuivan ilman yhteisvaikutuksesta.

Jatko-ohjelmastaan Niskanen päättää, kun hengitys puhkuu normaalisti ja kivutta.

– Katsotaan, milloin pystyy taas hiihtämään, Niskanen sanoi.

Hyvärinen hiihti tasaisen hyvin

Hyvärinen oli Alpe Cermisin nousussa miesten parhaana suomalaisena 15:s.

– Tämä kruunasi hienon Tourin. Tällä kiertueella ei saa tulla huonoa päivää, eikä sellaista minulle nyt osunut. Hyvältä maistuu kieltämättä, Hyvärinen iloitsi.

Hyvärisen loppunousun kohokohta oli Kläbon ohitus.

– Kläbon saavuttaminen tuntui äärimmäisen hyvältä. Hän on lajin rokkistara, jota kaikki seuraavat tällä hetkellä, Hyvärinen jatkoi.

Lari Lehtonen oli kiertueella 38:s ja ensi kertaa Tourilla hiihtänyt Lauri Lepistö 43:s. Sunnuntain pätkällä Lehtonen oli 34:s ja Lepistö 47:s.

– Tämä saattoi olla minulta Tourin paras kilpailu. Oli paikoitellen aika jyrkkää, mutta perille päästiin, Lehtonen tokaisi.

Lepistö kamppaili rinteessä huonoimmalla tekniikallaan eli kuokalla.

– Aina, kun pääsin käyttämään wassua, sain edellä meneviä kiinni, Lepistö kertoi.

– Pääsy kiertueelle oli urallani selkeä askel eteen ja kokonaisuudessaan rohkaiseva kokemus.

Norjalainen olympiavoittaja Simen Hegstad Krüger oli Alpe Cermisin vauhdikkain nousija. Norjan Sjur Röthe oli toinen ja kokonaisvoittaja Bolshunov kolmas.

Kommentoi