Saksalaisorkesteri tuo ilmastonmuutoksen epäharmonian ihmiskorvan kuultavaksi

HAMPURI

Saksassa klassinen orkesteri pyrkii tekemään ilmastonmuutoksesta korvin kuultavaa. Muusikoiden, taiteilijoiden ja ohjelmoijien ryhmä on työstänyt uuden teoksen Antonio Vivaldin säveltämän Neljä vuodenaikaa -viulukonserttosarjan pohjalta.

Työryhmä on tehnyt teoksesta uuden version käyttäen algoritmeja, jotka pohjautuvat ilmastodataan. Työryhmä on kuvaillut sävellystä epäharmoniseksi ja epämukavaksi.

Tuoreen For Seasons -teoksen (suomeksi Vuodenajoille) ensiesittää lauantaina Hampurin Elbphilharmonie-orkesteri. Teoksen nimi leikittelee alkuperäiskonserttojen englanninkielisellä nimellä Four Seasons.

–  Teos tekee ilmastonmuutoksen faktat ilmiselviksi: ilmasto ja meidän vuodenaikamme ovat menneet epätasapainoon, projektin nettisivuilla kerrotaan.

Lajien sukupuutto vaikuttaa nuotteihin

Sävellystyössä käytetty ilmastodata koskee lajien sukupuuttoa, maapallon lämpötilojen nousua sekä äärimmäisiä sääilmiöitä. Säveltäjät kertovat luoneensa näiden pohjalta algoritmit, joilla voidaan "vaikuttaa alkuperäisen sävellyksen nuotteihin".

Vivaldin alkuperäiseen vuoden 1725 sävellykseen tehtyihin muutoksiin kuuluvat muun muassa linnunlaulua esittävien sävelten poistaminen sekä kevään ja kesän rajan hälventyminen.

Orkesterin soolosellisti Yuri Christiansenin mukaan lähes kaikki tulevat salissa tunnistamaan alkuperäisen teoksen.

–  Mutta nopeasti he ajattelevatkin, että "odottakaapas, tämähän kuulostaa erilaiselta, jotenkin häiritsevältä", hän lisää.

Näytöksen liput ovat ilmaisia ja alueellinen yleisradioyhtiö NDR myös suoratoistaa orkesterin esityksen.

Kommentoi