Seinäjoen uusi kesäkuvataiteilija miettii, mihin avaruuden pääkaupungissa voi pysäköidä lentävän lautasen – ”Helavyö ei täytä avaruushäjyilyn vaatimuksia”

Seinäjoki on valinnut jälleen uuden kesäkuvataiteilijan.

Kahden kuukauden mittaisen kesäpestiin valittiin tällä kertaa taiteilijanimellä esiintyvä Aeon Lux. Taiteilija muutti Seinäjoelle viime syksynä, ja yllättyi positiivisesti kuullessaan, että on tullut avaruuden pääkaupunkiin.

Star Trek -fanina ja avaruusseikkailijan ammatista lapsena unelmoineena hihkaisin onnesta. Olin tietämättäni muuttanut ei pelkästään aurinkokuntamme, eikä Linnunradan, vaan koko avaruuden kuumimpaan ja kansainvälisimpään kaupunkiin, avaruuden pääkaupunkiin, taiteilija hehkuttaa tiedotteessa.

Aeon Lux jäikin odottamaan odottamaan kiinnostavia lajien kohtaamisia, kulttuurinvaihtoa ja tieteen päivityksiä. Mutta mitään tavallisesta poikkeavaa ei tapahtunutkaan. Autot täyttivät yhä liikenteen, ihmiset kassajonot ja veroilmoituksen täytti yhä hän itse.

Kesäkuvataiteilijan pestissään Aeon Lux aikoo tarjota suunnittelutyötä ja toteutuksia Seinäjoen kaupungin avaruudellistamiseksi.

– Kyse ei voi olla siinä, että olisimme yksin täällä kaikkeudessa, tai että olisimme yksinkertaisesti niin tylsä planeetta, ettei täällä kannattaisi vierailla. Vaan kyse on siitä, ettei Seinäjoki ole saanut tarpeeksi aikaa valmistautua pääkaupungin titteliinsä. Mihin täällä voi parkkeerata pitkän matkan avaruusaluksensa? Kuinka nopeasti lentävä lautanen saa lentää Vaasantiellä? Entä torilla?

Aeon Luxin mielestä kaupungilla on kulttuurinvaihdon näkökulmasta myös toinen ongelma.

– Avaruuspukumme on pahasti vanhentunut. Raidallinen hame ja helavyö toimivat hyvin Marsin valloituksen aikaan, mutta eivät täytä nykyaikaisen avaruushäjyilyn vaatimuksia. Entä Seinäjoen vaakuna? Miten muuri kuvaa alati laajenevaa avaruutta ja sen alati laajenevaa pääkaupunkia?

Aeon Lux on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2017. Lopputyönäyttelynsä hän on pitänyt Seinäjoen taidehallilla.

Hän on Seinäjoen kolmas kesäkuvataiteilija. Kesäpestin ideana on palkata nuori kuvataiteilija tai taideopiskelija tekemään omaa taiteellista työtään, joka näkyy jollain tavalla kaupunkilaisille kesän aikana.

Kesäkuvataiteilija aloittaa työnsä kesäkuun alkupuolella osana Seinäjoen taidehallin tiimiä.

Kommentoi