Suomalaiset pettyivät kartingin MM-kotikisoissa – ennakkosuosikki Valtanen tippui paalulta ulos mitaleilta

KAUHAVA

Suomalaiset joutuivat pettymään kartingin MM-kisoissa Kauhavan Alahärmässä sunnuntaina. Suomeen odotettiin historian ensimmäistä kartingin MM-kultamitalia, mutta tehtävä epäonnistui. Myös himmeämmät mitalit jäivät vain haaveeksi, sillä OK-luokassa ajanut Juho Valtanen oli parhaana suomalaisena viides.

Valtaselle oli tarjolla paljon enemmänkin: vuoden 2017 MM-pronssimitalisti oli alkuerissä huimassa vedossa, kun hän voitti viidestä erästä neljä. Hän lähtikin finaaliin paalupaikalta suurimpana ennakkosuosikkina.

Valtasen ajaminen näytti varmalta alkukisan ajan, mutta pieni virhe tiputti hänet toiseksi hieman ennen puolivälin ylitystä. Kärkipaikan nappasi Italian Lorenzo Travisanutto, joka piti ykkössijansa maaliin asti ja uusi vuoden takaisen MM-kultansa. Valtanen oli lähellä napata kärkipaikan takaisin, mutta italialaiskuski esti ohituksen sääntöjen vastaisesti pääsuoralla.

–  Travisanutto painoi siinä kylkeen ja sai varoituksen, Valtanen totesi pettyneenä.

–  Alku oli hyvä, sain tehtyä vähän eroa. Kun Travisanutto meni ohi, hän peitteli hieman, miksi loput kärkijoukosta saivat meidät kiinni.

MM-hopean nappasi Ison-Britannian Taylor Barnard ja pronssin Barnardin maanmies Harry Thompson.

Valtanen oli pitkään kiinni hopeassa, mutta ulvilalaisen taivas synkkeni pari kierrosta ennen maalia, kun hän tippui toiselta sijalta viidenneksi.

–  Ensiksi Barnard ajoi minua päin, miksi ajoin mutkan leveäksi. Siinä pääsi pari kuskia ohi. Sen jälkeen Thompson teki saman eli ajoi päin, ja mutka meni taas leveäksi. Se oli sitten taistelua loppuun saakka.

OK-luokan finaalin muista suomalaisista Nikolas Pirttilahti oli 10:s, Juha Mäki-Jouppi 12:s, Rasmus Joutsimies 24:s, Frans-Emil Saarijärvi 26:s ja Matias Salonen 34:s.

Suomeen on tullut historian saatossa viisi kartingin MM-mitalia.

Heinonen paras junioreissa

OK-Junior-luokan viidestä suomalaiskuskista kukaan ei yltänyt mukaan mitalitaisteluun.

Parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Hugo Heinonen, joka nousi finaalissa kuusi sijaa ollen 19:s. Alkuerien paras suomalainen, Patrick Hakala, lähti kisaan 12. ruudusta, mutta hän tippui kisassa 20:nneksi.

Samuli Mertsalmi oli 26:s ja Veeti Rajala 27:s. Ennakkoon suurimmat odotukset kohdistuivat hallitsevaan Suomen mestariin Tuukka Taposeen, mutta lahjakkaan kuskin kisa meni pieleen jo alkuerissä. Yksi törmäys tiputti nuorukaisen 21. lähtöruutuun, ja finaalissa hän keskeytti jo toisessa mutkassa osuttuaan toiseen autoon.

OKj-luokan MM-kullan vei Hollannin Thomas Ten Brinke, joka piti kärkipaikkansa alusta loppuun. Hopean nappasi Brasilian Rafael Chaves Camara ja pronssin Liettuan Kajus Siksnelis, joka nousi finaalissa upeat 13 sijaa.

Kommentoi