Suomen sikayrittäjät vaatii EU:hun totaalikieltoa sikojen hännän katkaisuun

Suomen Sikayrittäjät ry vaatii EU:n eläinsuojeludirektiivin tiukentamista niin, että häntien katkaisua ei sallittaisi missään tapauksessa. Leikkaamisen kieltävä EU-direktiivi on ollut voimassa yli 10 vuotta, mutta eri maiden kansallinen poikkeuslupakäytäntö on sallinut sen.

Sikayrittäjät vaatiikin, että poikkeuslupakäytäntö on kiellettävä välittömästi. Järjestön mielestä tällä olisi suuri merkitys EU:n eläinsuojelulle.

Suomalainen saparollinen eli pitkähäntäinen sika on herättänyt laajaa mielenkiintoa eurooppalaisissa asiantuntijoissa, sillä hyvinvointityön tuloksena suomalaisilla sioilla on niiden hyvinvoinnista kertova pitkä häntä.

Sikayrittäjät korostaa tiedotteessaan, että Suomessa ei katkaista sikojen häntiä ongelmien välttämiseksi tai salaamiseksi kuten Euroopassa tehdään hyvin yleisesti. Hännät katkaistaan eli typistetään siksi, etteivät siat purisi toistensa häntiä poikki.

Euroopan komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (FVO) on käynyt tutustumassa eri maiden käytäntöihin ja valinnut Suomen esimerkkimaaksi. Toimiston toimeksiannosta tehdään parhaillaan opetusvideota suomalaisesta sianlihantuotannosta, jonka tarkoituksena on välittää tietoa siitä, miten pitkät hännät ovat mahdollisia suurissakin yksiköissä.

Kurikkalainen toimittaja, entinen sikafarmari Hannu Koivisto on tehnyt jo aiemmin kansalaisaloitteen sellaisen lain säätämiseksi, jonka mukaan Suomeen voidaan tuoda ja maassa myydä vain EU-direktiivin mukaisesti tuotettua sianlihaa.

Käytännössä sianlihaa saisi silloin tuoda vain maista, joissa sian saparoa ei typistetä.

Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut reilut 1 200 kansalaista.

ARTO TAKALAMPI

Kommentoi