Kultasankari Pesonen puhalsi maaleillaan Leijona-liekin täyteen roihuun

HELSINKI

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ja etenkin sen laitahyökkääjä Harri Pesonen jatkoi torstaina Helsingissä siitä, mihin viime keväänä maailmanmestaruuteen päättyneissä Slovakian MM-kisoissa jäi. Leijonat voitti maajoukkueiden EM-sarjan kotiturnauksensa avauksessa Venäjän 4–3.

Pesonen oli toukokuussa onnistumisillaan Suomen maailmanmestaruuden takuumies. Sellainen hän oli torstainakin. Sakari Mannisen ja Jesse Puljujärven kanssa kakkosketjussa pelannut Pesonen viimeisteli kaksi maalia.

Suomi loisti erikoistilanteissa. Saldona oli kaksi ylivoimamaalia ja Mannisen toisessa erässä rangaistuslaukauksesta kylmäpäisesti viimeistelemä 2–1-johto-osuma.

–  Olimme ylivoimalla tehokkaita, päävalmentaja Jukka Jalonen kehaisi, mutta antoi ymmärtää, että Leijonilla on varaa parantaa.

Viime vuonna Suomi hävisi EM-kotiturnauksensa alkajaisiksi Venäjälle 0–3. Seuraavaksi Leijonat kohtaa turnauksessa lauantaina Tshekin.

Puljujärvi yritteliäs

Sveitsissä Langnaussa pelaava JYP-kasvatti Pesonen teki Suomen maaleista tärkeimmät, ensimmäisen ja neljännen. Toisessa erässä puolivälissä syntynyt 1–1-tasoitus puhalsi toivoa hieman hengettömästi pelanneeseen Suomen miehistöön.

Pesonen iski kummankin osumansa itselleen tutulla tavalla, maalin edestä. 4–3-voittomaaliin syötön antoi Puljujärvi, joka liikkuvana hyökkääjänä oli odotetusti hyökkäyssuuntaan yritteliäs. Sitä vastoin kaksi maalia torstaina laukoneen Rushan Rafikovin 2–2-tasoitus menee laiskahkosti puolustaneen Puljujärven piikkiin.

MM-kisoista tuttua oli sekin, että Leijonat ärjyi päätöserässä. Suomi kipusi 2–3-tappiotilanteesta Miro Aaltosen ja Pesosen maaleilla vastustajan rinnalle ja ohi.

Kultakrapulaa ei näkynyt

Torstaina Suomen kokoonpanossa oli 13 pelaajaa sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden saavuttaneesta kultajoukkueesta. Yhteen hitsautuneen joukkueen peli toimi, mutta vain ajoittain.

Kultakrapulaa ei Leijonien otteissa näkynyt, mutta hieman tunnustelevaa turnausisännän peli oli.

Kun Suomen pelaajat syttyivät pelaamaan, Venäjä jäi potkun jälkeen. Koko ottelun mittaa Suomen liekki ei kuitenkaan lepattanut.

Mannisen, Pesosen ja Puljujärven ketju oli hyökkäyspäässä kiistatta Suomen virkein vitja.

Puolustajista Mikko Lehtonen väläytteli taitojaan ja peliälyään. Myös A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Petteri Nikkilä huokui varmuutta. Venäjän KHL-liigassa syyskaudella loistanut Harri Säteri hoiti torjuntatyöt täysin kelvollisesti.

Venäjällä kokematon maajoukkue

Arvostetun pitkän linjan kiekkotilastoijan Tom Ratschunaksen mukaan Venäjän tämänkertaisessa joukkueessa vain kaksi pelaajaa on pelannut aikuisten MM-kisoissa.

Ensimmäisessä erässä vaisuillut Suomi tuntui olevan MM-kultansa lumoissa. Ennen ottelua Pasilan areenan kattoon nostettiin maailmanmestaruuden kunniaksi Suomen viiri.

–  Se oli tunteikas hetki, päävalmentaja Jalonen myönsi.

–  Palautti muistoja mieleen, Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen täydensi.

Kommentoi