Tähdentekijä ja hirviö – dokumenttielokuva Harvey Weinsteinista antaa äänen naisille

ZÜRICH

Tuottaja Harvey Weinstein oli 1990-luvun puolivälistä alkaen Hollywoodin vaikutusvaltaisin mies. Tällä hetkellä Weinstein odottaa suurta oikeusjuttua New Yorkissa. Häntä syytetään muun muassa raiskauksista ja seksuaalisesta häirinnästä. Mogulia kohtaan on nostettu myös useita siviilikanteita.

Weinstein on kieltänyt kaikki syytökset.

–  Todennäköisesti oikeusjutut jatkuvat hänen loppuelämänsä ajan, sanoo Ursula Macfarlane, joka on ohjannut dokumentin Weinsteinista.

BBC:n osatuottama Untouchable kertoo sekä Weinsteinin menestystarinan että sen, miten paljastukset alkoivat. Näkökulma on kuitenkin ensisijaisesti naisten, joita Weinstein käytti hyväksi.

Kertomuksissa toistuu tuottajan toimintamalli: hän lupaa epämääräisesti jotain, järjestää tapaamisen hotellihuoneeseensa ja muut henkilöt poistuvat paikalta.

–  Aina kyse ei ole seksuaalisesta väkivallasta. Weinstein on selittänyt olevansa seksiaddikti, joka tarvitsee hoitoa. Ei kyse ollut seksistä, vaan vallasta, nöyryytyksestä ja alistamisesta, Macfarlane sanoo.

Hiljaisuuden muuri perustui Weinsteinin vaikutusvaltaan.

–  Pelko siitä, että hän todella saattaa tuhota urasi, koski sekä uhreja että niitä, jotka tiesivät. Hän loi loistavia uria ja tuhosi niitä.

Hollywoodin kuningas

Harvey ja Bob Weinsteinin yhtiö Miramax nousi 1990-luvun alkaessa esiin laatuelokuvien löytäjänä ja levittäjänä. Julkisuuskoneiston hallinta auttoi Miramaxia nousemaan Oscar-kuvioissa perinteisten Hollywood-jättien ohi.

Disney osti Miramaxin vuonna 1993. Kymmenen vuoden ajan Miramax oli aina kisaamassa parhaan elokuvan Oscarista. Englantilainen potilas (1996), Rakastunut Shakespeare (1998) ja Chicago (2002) myös voittivat sen.

–  Kaikki halusivat Harveyn lähelle, Macfarlane kuvailee. Dokumentissa myös kyseenalaistetaan Weinsteinin nerous.

–  Hänellä on hyvä elokuvamaku, mutta kyse on myös häikäilemättömyydestä. Saiko hän sopimuksensa sittenkin läpi runnomalla ja uhkailemalla?

Syytökset tulivat esiin toissa syksynä. Dokumenttiin on haastateltu Ronan Farrow’ta, joka kirjoitti aiheesta laajan jutun New Yorker -lehteen, mutta myös toimittajia, jotka eivät aiemmin saaneet aiheesta juttuja julki.

Tuottaja käytti vaikutusvaltaansa medioihin ja maksoi uhrejaan hiljaisiksi ainakin 1990-luvulta alkaen. Väkivaltaisuus ja aggressiivisuus eivät rajoittunut hotellihuoneisiin ja naisiin. Entiset työntekijät kertovat Weinsteinin tavasta hallita alaisiaan pelolla.

Vuonna 2000 Weinstein hyökkäsi toimittajan kimppuun juhlissa Manhattanilla kymmenien valokuvaajien edessä. Kuvat vain katosivat.

–  Olen saatana tämän kaupungin sheriffi, raivostunut Weinstein ehti sanoa toisen toimittajan nauhuriin.

Ura saattaa jatkua

Yhteensä yli 80 naista on kertonut Weinsteinin teoista, joko raiskauksista tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Dokumentissa ovat mukana esimerkiksi Rosanna Arquette ja Paz de la Huerta.

–  Harvey ei voi enää liikkua seurapiireissä. Hän ei voi enää mennä Oscar-gaalaan. Kukaan ei enää suostu työskentelemään hänen kanssaan ainakaan niin, että se näkyy, Macfarlane sanoo.

Hän ei ole varma, onko ura välttämättä ohi.

–  Muistakaa Trump ja asiat, joita hänen kerrotaan tehneen, ja hän on presidentti. Harveyta saatetaan kaivata esimerkiksi Kiinassa.

Untouchable on saanut tai saamassa valkokangaslevityksen useissa Euroopan maissa. Dokumentin Suomen jakelusta ei ole tiedotettu.

Teot jatkuivat läpi uran

Tapaus Harvey Weinsteinissa on ollut sulateltavaa Hollywoodissa. Tuottajan teot jatkuivat läpi hänen uransa.

Heti Untouchable-dokumentin alussa arvioidaan tilanne: tukeva poika New Yorkin Queensista nousi bisneksen huipulle ja sai mahdollisuuden päästä lähelle maailman seksikkäimpinä pidettyjä naisia. Weinsteinin toimintatavat eivät kuitenkaan alkaneet vasta elokuvauran nousujohteessa.

Työuransa alussa Weinstein järjesti rock-keikkoja Buffalon kaupungissa. Dokumentissa esiintyy Weinsteinin firmalle vuonna 1978 työskennellyt nainen, joka kertoo, kuinka hänet oli työmatkalla yllättäen ohjattu yöpymään pomon huoneessa. Yöllä Weinstein vaati seksiä.

Haastatteluja vaikea saada

Etenkin elokuva-alan vaikuttajia, kuten agentteja ja pr-väkeä, oli vaikea saada mukaan dokumenttiin, ohjaaja Ursula Macfarlane kertoo.

–  Monet puhuivat meille taustahaastatteluina mutta sanoivat, etteivät voi astua kameran eteen.

–  Eikä asioita oikein haluta myöntää. Sitä, miten ilmeistä kaiken piti olla. Toisaalta ihmiset uskovat sen, mitä haluavat. Harveyn matkassa oli mahdollista tienata hyvin ja tehdä loistava ura.

Macfarlane uskoo, että padot avautuvat, jos Weinstein joutuu vankilaan. Tuottajan uskotaan järjestelleen kulisseissa vaikeuksia niille, jotka olivat kieltäytyneet seksistä hänen kanssaan.

Jo nyt esimerkiksi ohjaaja Peter Jackson on kertonut, kuinka Weinstein kielsi häntä antamasta rooleja Ashley Juddille ja Mira Sorvinolle, tietenkin aivan toisin perustein. Miramaxin ja myöhemmin The Weinstein Company -yhtiön sisällä tuottaja kertoi sovittelusummien johtuvan siitä, että hänellä oli ollut avioliiton ulkopuolisia suhteita ja hän suojeli avioliittoaan.

–  Hän todennäköisesti uskoo omaan tarinaansa: siihen, että kaikissa kohtaamisissa oli molemminpuolinen suostumus. Tai hän on täysin vailla omaatuntoa, Macfarlane sanoo.

Kommentoi