"Tämä aika huutaa totuudentorvea" – Saarnaaja tulee syksyllä Seinäjoen kaupunginteatteriin

Tämä aika huutaa totuudentorvea, joka myös itse elää totuutensa todeksi, sanovat parhaillaan Saarnaaja-näytelmää kirjoittavat Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen.

Saarnaaja on tekijöidensä mukaan moraliteetti tämän päivän Suomesta. Sen ensiesitys on marraskuussa 2017 Seinäjoen kaupunginteatterin studionäyttämöllä.

Näytelmän keskiössä on herätysliikkeen fiktiivinen saarnaaja, hahmo, joka antaa kaikkensa kokemalleen kauneudelle. Hän on samaan aikaan sekä tuomiopasuuna että rakkauden apostoli ja kaikkea siltä väliltä. Se, joka sanoo ääneen sen, mitä ei yleensä sanota.

Innoituksen näytelmään on antanut neljäkymmentä vuotta sitten laajan herätysaallon käynnistänyt helluntailiikkeen saarnaaja Niilo Yli-Vainio .

Käsikirjoittajina, dramaturgeina ja ohjaajina tunnettuja Lahtea ja Luukkosta yhdistää polte uskonnollisiin kysymyksiin ja kiinnostus karismaattisiin herätysliikkeisiin.

– Olen ihaillut erityisesti Niilo Yli-Vainion tapaa saarnata, hän oli lajinsa mestari. Minua alkoi kiinnostaa inhimillisyys tuon mestaroinnin takana, minkälaista sisäistä taistelua hän on mahtanut käydä kamppaillessaan herätyksen puolesta ja miten reissutyö näkyi perheen elämässä. Millainen sellaisen ihmisen sisäinen elämä on, miten se muuttuu ja kehittyy, Ari-Pekka Lahti pohtii.

Ennemmin kuin tehdä Yli-Vainion näköiskuva, kirjoittajia kiinnostaa käsitellä hänen kaltaisensa saarnaaja-hahmon viestien merkitystä ja vaikutusta muihin ihmisiin - ja koko ympäröivään todellisuuteen.

– Kun nykyään totuus, moraali ja oikea ja väärä tuntuvat olevan ihan mutu-pohjalta päätettäviä asioita ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavissa, niin kyllähän tämä aika huutaa tällaista totuudentorvea, joka myös itse syvästi elää ja todeksi tekee sen totuutensa. On siis jotain muuta kuin häiriintynyt populisti tai joku ties minkä listan kärjessä keikkuva idiootti, Juha Luukkonen sanoo.

– Jo pelkästään siksi näytelmä ja sen saarnaaja-hahmo tulevat olemaan paljon muutakin kuin pelkkä uskonnollinen trippi, vaikka toki tässä näytelmässä Jumala on selkeästi olemassa.

Uskonnon harjoittamisesta tekijöiden mieleen nousevat rukousta mukaillen sanat Valta, Voima ja Kunnia.

– Ne kertovat missä maastossa liikutaan ja minkä suuruusluokan asioista näytelmässä on kyse. Ne sisältävät myös uskon kääntöpuolen: etsimisen, epäuskon ja vallankäytön, jotka näissä usko-hommissa aina jossain nurkan takana vaanivat. Olen nähnyt ja itsekin kokenut myös sen puolen, jota ei voi sanoa muuksi kuin toisen yksityisyyden loukkaamiseksi ja häiriköinniksi, Luukkonen kertoo.

Luukkosen ja Lahden mielestä ei ole lainkaan kummallista, että ihminen peloissaan turvautuu Jumalaan.

– Minähän esimerkiksi pelkään kuolemaan ihan kahelina ja päivittäin, niin että vieläkin tämmöisenä keski-ikäisenä saatan huutaa itsekseni kauhusta ääneen. Helppo pitää naurettavana, mitä se tietysti onkin, mutta minä ihan konkreettisesti tiedän, mitä pelko voi saada ihmisessä aikaan. Muutenkin nämä asiat ovat varmaan ainoita koko maailmassa, joiden edessä olen hyvin nöyränä, Luukkonen myöntää.

Hänen mielestään uskonyhteisöissä on hurjasti potentiaalia.

– Olen aikoinani itse pyörinyt kaikennäköisissä uskonnollisissa yhteisöissä, herätysliikkeistä kansankirkkoon, ja tunnen sen maailman hyvin. Olen nähnyt paljon käsittämätöntä hyvää, sellaista toisen ihmisen auttamista, tukemista ja kunnon vanhan ajan talkoohenkeä, etten ole koskaan haikaillut minkään "kadonneen yhteisöllisyyden" perään, kertoo Luukkonen.

– Jos nämä porukat käyttäisi edes neljäsosan siitä sisäisestä energiastaan vaikka kodittomien auttamiseen, eikä triviaalien ja epäolennaisten asioiden puolesta huutamiseen, niin eihän tässä maassa kohta olisi ongelmia ollenkaan.

Tekijät uskovat, että Saarnaajalle on tilaus Seinäjoella vuonna 2017.

– Se, että Yli-Vainio on vaikuttanut ympäri Pohjanmaata, myös Kokkolassa, mistä itse olen kotoisin, tuntuu tärkeältä. Hänen elämässään kuuluu lakeuksien maisema, sen lohduton harmaa valo ja ne unelmien ja haaveiden kuiskaukset, mitä omasta elämästäni tunnistan, Lahti kuvailee.

Saarnaajan ohjaa Juha Luukkonen. Sen rooleissa nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttelijät Liisu Aurasmaa, Jani Johansson, Sari Jokelin, Seppo Kaisanlahti, Jukka Puronlahti ja Mari Pöytälaakso. Kantaesitys on 8.11. Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Kommentoi