Greta Thunberg sanoi kiitos ei Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnolle

TUKHOLMA/HELSINKI

Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinto myönnettiin tänä vuonna ruotsalaiselle 16-vuotiaalle Greta Thunbergille. Hän kuitenkin ilmoitti tuoreeltaan Twitterissä kieltäytyvänsä palkinnosta.

Thunberg vetosi päätöksessään ilmastotoimien puutteellisuuteen, kertoi Pohjoismaiden neuvosto nettisivullaan tiistaina.

Palkintogaalassa FridaysForFuture-liikkeen edustajat välittivät ulkomailla olevan Thunbergin viestin. Siinä Thunberg sanoi muun muassa, että ympäristö ei kaipaa lisää palkintoja.

Thunberg on itse parhaillaan Amerikan-matkalla, ja hänen on määrä osallistua YK:n ilmastokokoukseen Chilessä joulukuussa.

Pohjoismaiden neuvoston palkinnot jaettiin Tukholmassa tiistaina.

Kirjallisuuspalkinto n ovellikokoelmalle

Muuten Pohjoismaiden neuvoston palkintogaalassa juhlivat etenkin tanskalaiset. Heille meni niin kirjallisuus- kuin elokuvapalkintokin.

Kirjallisuuspalkinnon pokkasi 28-vuotias Jonas Eika novellikokoelmallaan Efter solen. Siinä on neljä tarinaa, jotka sijoittuvat Kööpenhaminaan, Meksikoon, Lontooseen ja Nevadaan ja kertovat muun muassa finanssikeinottelijoista ja kodittomista rantapojista.

Suomesta tässä sarjalla olivat ehdolla Marianna Kurton Tristania ja Lars Sundin Där musiken började (Missä musiikki alkoi).

Elokuvapalkinnon sai 42-vuotiaan May el-Toukhyn ohjaama ja käsikirjoittama Dronningen (Queen of Hearts), joka kertoo työlleen omistautuneesta asianajajasta ja perhesalaisuuden synnystä vaihe vaiheelta.

Suomen ehdokas oli tänä vuonna Miia Tervon filmi Aurora.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto meni tänä vuonna norjalaiselle Kristin Roskiftelle ja musiikkipalkinto islantilaiselle Gyda Valtysdottirille.

Kukin Pohjoismaiden neuvoston palkinto on arvoltaan noin 47  000 euroa.

Kommentoi