Tässäkö vuoden kulttuuritapaus? – Lapualaisooppera tulee ensi kertaa pohjalaiseen ammattiteatteriin

Seinäjoen kaupunginteatteri tuo ensi syksynä näyttämölle Lapualaisoopperan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun teos nähdään pohjalaisessa ammattiteatterissa.

Näytelmän ohjaa Juha Luukkonen. Luukkosen uusi sovitus musiikkinäytelmästä kertoo lapuanliikkeen nousun, uhon ja tuhon. Samalla se kiertyy nyky- Suomeen ja kysyy minne me olemme matkalla vuonna 2019. Sovitus pyrkii ymmärtämään, mistä myös tässä ajassa näkyvä fasismi syntyy.

– Tärkein syy Lapualaisoopperan tekemiselle on se, että teoksen käsittelemiä teemoja ei voi ohittaa olankohautuksella tyyliin ne tapahtuivat 30-luvulla maaseudulla. Samat merkit ovat olemassa nyt. Meidän on oltava tarkkana, ettei sitä jatketa. Fakta on, että koko ajan silti jatketaan, Luukkonen sanoo.

Luukkonen listaa äärioikeiston nousun syiksi muun muassa sivistymättömyyden.

– On kauhea harhaluulo, että olisimme nykyään kovin sivistyneitä. Hyvin harva lukee kirjoja, ja maailma täyttyy vajavaisista tiedoista ja mielikuvista. Suoranaiset valheet ja mutu-pohjalta nousevat väitteet muuttuvat todeksi, kun niitä pidetään riittävän pitkään esillä. Tämä mahdollistaa sen, että kaikki se, mitä ihminen ei ymmärrä, mikä on outoa ja pelottavaa, antaa hänelle oikeutuksen ajatella sen olevan vähempiarvoista ja vaarallista, joka pitäisi poistaa.

Lapualaisooppera on Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä musiikkinäytelmä, jonka Helsingin Ylioppilasteatteri kantaesitti vuonna 1966.

Luukkonen on aikaisemmin ohjannut Seinäjoen kaupunginteatterille Väinö Linnan Pohjantähden ja Niilo Yli-Vainion elämään perustuvan Saarnaajan. Seinäjoen kaupunginteatterin Lapualaisoopperan ensi-ilta on syyskuussa Vanha-näyttämöllä.

Kommentoi