Tero Pitkämäen ura on päättynyt

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen , 36, hieno ura on päättynyt. Pitkämäki kertoi suuresta päätöksestään tänään maanantaina Kuortaneella tiedotustilaisuudessaan.

– Nyt on tyhjä olo, ja surutyötä teen.

–Viime vuoden elokuussa eturistiside leikattiin. Meni suunnitellusti, pääsin aloittamaan heittoharjoittelun tammikuussa. Polvi oli täysin kivuton kesäkuusta eteenpäin. Kaikki tehtiin, mitä pystyttiin, että pääsisin kilpailukuntoon, mikä oli tavoitteena. Jalkojen fysiikka ei ollut kuitenkaan siinä iskussa, mitä toivottiin. Noin 75 metriin asti pääsin, kisoissa olisi voinut tulla viisi metriä lisää.

Tämä kausi jäi Pitkämäeltä kokonaan väliin. Urallaan peräti seitsemän arvokisamitalia saavuttanut ilmajokelainen oli sivussa, koska hän loukkasi tukijalan polvensa Turussa vuosi sitten kesäkuussa, eivätkä jalan voimatasot palautuneet ennalleen riittävän ajoissa.

Seinäjoen Seudun Urheilijoita edustava Pitkämäki yritti saada itsensä kisakuntoon, mutta elokuussa hän joutui kertomaan, ettei taistele paikasta Dohan syksyn MM-kisoissa. Suomalaisista keihäänheittäjistä kisoihin valittiin Antti Ruuskanen, Oliver Helander ja Lassi Etelätalo, joka oli parhaana suomalaisena neljäs. Ruuskanen ja Helander eivät päässeet loppukilpailuun.

Hannu Kankaan valmentama Pitkämäki voitti maailmanmestaruuden Osakassa 2007. MM-hopeaa hän saavutti Moskovassa 2013 ja MM-pronssia Pekingissä 2015. Peking on ollut Pitkämäelle hyvä paikka, sillä hän saavutti siellä myös olympiapronssia 2008.

EM-kisoista Pitkämäellä on hopeaa Göteborgista 2006 sekä pronssia Barcelonasta 2010 ja Zürichistä 2014.

–Minua ovat aina kiinnostaneet kilpailu ja tulokset.

Pitkämäki sanoi, ettei olisi enää päässyt sellaisiin tuloksiin, mitä arvokisoissa olisi vaadittu.

Pitkämäki on valittu kolme kertaa Suomen Urheilugaalassa Vuoden urheilijaksi, ja vuonna 2007 hän sai ensimmäisenä suomalaisena Vuoden eurooppalainen miesyleisurheilija -tittelin.

Pitkämäen ennätys syntyi Kuortaneella 26. kesäkuuta 2005, jolloin hän heitti 91,53 metriä.

Vaasan ammattikorkeakoulusta vuonna 2006 sähköinsinööriksi valmistuneella Pitkämäellä ja hänen puolisollaan Niina Kelolla on kolme lasta: kesäkuussa 2014 syntyi esikoispoika Jimi ja vuoden 2016 heinäkuun lopussa toinen poika, Jooa. Tämän vuoden heinäkuussa Pitkämäki ja Kelo saivat tytön.

–Kotona riittää ainakin hommia, siellä on kolme pientä lasta.

Pitkämäki ei sulje pois sitä, etteikö valmentaisi joskus tulevaisuudessa.

Ensi vuosi on yleisurheilussa tärkeä, sillä olympialaiset ovat Tokiossa heinä- ja elokuussa ja EM-kisat Pariisissa elokuun lopulla. Niissä Pitkämäkeä ei siis nähdä huippu-urheilijana.

–Viime viikon keskiviikkona tuli päätös. Pakko myöntää, että tuli puskista. Herkillä olimme koko tiimi viime viikolla. Teron kanssa pitkä tarina, 23 yhteistä vuotta. Todella upea on ollut tällainen matka huippu-urheilijan kanssa, pikkupojasta alkaen. Teron matkassa olen kokenut ihan kaiken, ilonhetket, pettymykset ja loukkaantumiset. Upea matka upean ihmisen rinnalla. Tero on opettanut paljon viime vuosina ja matkan varrella yhtä paljon kuin olen pystynyt antamaan Terolle. Hienoa tiimityötä, Kangas herkistyi.

Lisää aiheesta

Kommentoi