Tilastoanalyysissa Sportin kausi: Heikoin erikoistilanteilla, vaatimaton tasakentällisin

Sportin kausi jääkiekon Liigassa päättyi pettymykseen: jumbosijaan. Kauden viimeisessä ottelussa Pelicansia vastaan Sport onnistui kaapimaan 4–3-voiton, mutta se oli kosmetiikkaa. Tilastoanalyysi on tällä kertaa tiiviimpi, ja nostaa vain pääkohdat kauden kokonaisuudesta.

Läpi kauden kotkapaidat painivat erikoistilanteidensa kanssa. Ylivoima osoitti ennen joulua piristymisen merkkejä, mutta sittemmin silläkin osastolla on ollut hitusen hiljaisempaa. Lopulta kotkapaitojen ylivoimaprosentti jäi Liigan runkosarjan toiseksi heikoimmaksi, ollen vain 16,00 prosenttia. Vertailun vuoksi sarjan paras ylivoimajoukkue JYP toimitti kiekon pussiin 23,96 prosentin tehokkuudella.

Alivoimalla Sport oli kestämättömän heikko: se kesti vajaalukuisena ilman takaiskuja ainoastaan 72,89 prosentin varmuudella. Tällä lukemalla irtoaa pahnan pohjimmaisen paikka alivoimatilastossa. Vertailun vuoksi: sarjan paras alivoimajoukkue Lukko piti maalinsa puhtaana 87,33 prosentin varmuudella runkosarjan aikana.

Sportin haasteet näkyivät läpi kauden myös tasakentällisin. Kotkapaitojen torjuntaprosentti tasakentällisin oli 89,9, eli tasakentällisin pelattaessa Sportin verkko on soinut noin joka kymmenennellä laukauksella. Tämä oikeuttaa vertailussa runkosarjan toiseksi huonoimman joukkueen paikkaan. Sportin laukaisuprosentti tasakentällisin kestää sentään vertailun, ollen 8,2. Sillä ansaitsee sijan 9, joten se on samaa kaliiberia kuin ensimmäisen pudotuspelikierroksen joukkueilla.

Torjuntaprosentin ja laukaisuprosentin yhteenlaskettu summa, PDO-lukema, oli koko kauden osalta 98,1. Lukema kuvaa yleistä suorittamista tasakentällisin, jossa paljon alle sadan oleva luku kuvaa jonkinasteista alisuorittamista. Sport oli tässä vertailussa toiseksi viimeinen, ja taakse jäi ainoastaan Ilves.

Sportin kentällä nähdyt ongelmat heijastuvat näissä tilastoissa. Erikoistilannepelaamista ei saatu uomiinsa missään vaiheessa kautta, vaikka joukkue ajoittain väläyttelikin esimerkiksi ylivoimapelaamisessa. Kokonaisuutta katsoen tilastot kuitenkin osoittavat karun totuuden siitä, että Sport oli kummassakin erikoistilanteessa sarjan heikoimpia joukkueita, ja alivoimalla heikoin kaikista.

Sportin aktiivisempaan suuntaan muutettu jääkiekko ei ottanut lähteäkseen viisikkopelissä. Ajoittain se onnistui tuottamaan ylivoimahyökkäyksiäkin, mutta pääsääntöisesti paketti ei pysynyt kasassa, joka tarjosi vastustajille liikaa maalintekopaikkoja.

Heikko torjuntaprosentti tasakentällisin kielii puolustusalueen ongelmista. Osansa saa toki myös maalivahtiosasto, joka ei onnistunut sekään illasta toiseen pitämään tasaisuuttaan. Sport onnistui sentään viimeistelemään itse kohtalaisesta tasakentällisin, jonka voidaankin laskea olleen ainoa positiivinen asia tämän kauden pelillisestä annista.

Kokonaisuutena peli oli hitusen rikki ja repaleinen läpi kauden. Joukkueella olisi kaiken osuessa kohdilleen ollut mahdollisuus edetä pudotuspeleihin, mutta tämän kauden pelitapa ei välttämättä palvellut pelaajia toivotulla tavalla. Näin ollen maksipotentiaali joukkueesta jäi ulosmittaamatta, joka näkyi myös kauden edetessä näin heikkoina tilastoina.

Kommentoi