Tolppanen pelkää, että maahanmuuttajat käyttävät sosiaaliturvaa hyväksi

Kansanedustaja Maria Tolppanen pelkää, että EU:n ulkopuolelta Suomeen tulevat maahanmuuttajat käyttävät hyväkseen Suomen sosiaaliturvaa. Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Tolppasen mukaan maahanmuuttajien määrän kasvaessa kontrolli on aiempaa vaikeampaa.

– Otetaan esimerkkinä henkilö, joka saa vaikkapa humanitaarisella perusteella oleskeluluvan maahamme ja jää tänne asumaan 4-5 vuodeksi. Tänä aikana hän synnyttää kaksi lasta ja saa näin ollen heistä lapsilisiä. Hän päättääkin muuttaa pois Suomesta EU:n ulkopuolella sijaitsevaan maahan, mutta jättää kertomatta viranomaisille asiasta. Näin ollen hän pystyy nostamaan lapsilisiä kuukausia ennen kuin tämä huomataan, Tolppanen toteaa.

– Lisäksi, jos hän pitää itsensä Suomessa kirjoilla ja tulee tänne käymään esim. 10-12 kuukauden kuluttua ja viipyy kenties 2-3 kuukautta, kukaan ei välttämättä edes huomaa sitä, että hän ei enää asu pysyvästi Suomessa. Ja tämä on väärin.

Tolppanen onkin pyytänyt hallitukselta selvitystä, mitä se aikoo tehdä, jotta lapsilisiä ja muita sosiaalietuuksia ei maksettaisi väärin perustein kolmansien maiden ihmisille.