Tuulivoimalat pakottavat pois

ILMAJOKI/KURIKKA

Santavuoren tuulivoimaloiden aiheuttamat terveyshaitat ovat siirtäneet perheitä evakkoon ja pakottaneet muuttamaan kokonaan toiselle paikkakunnalle. Moni harkitsee muuttoa, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Selviytymiskeinona ovat lepohetket muilla paikkakunnilla viikonloppuisin tai loma-aikoina, jolloin oireet vähenevät tai häviävät kokonaan.

– Muuttoauto on tilattu ensi viikolle. Muutan koiran kanssa, hevoset jäävät ainakin toistaiseksi tänne, kertoo hevostilayrittäjä Leena Kurikka.

Koti Kurikan Luomaankylässä saa jäädä kestämättömän tilanteen takia.

– Muutan Ähtäriin. Se on turvallinen alue, sillä sinne ei ole tulossa tuulivoimaloita.

Kurikka on kärsinyt muun muassa päänsärystä, paineentunteesta korvissa, korkeasta verenpaineesta, yöhikoilusta ja univaikeuksista.

Oireet ovat valitettavan yleisiä kaikille, jotka ovat olleet yhteydessä Kurikkaan tai Päivi Peltoniemeen.

– Osa ihmisistä ei uskalla puhua asioista nimellään, sillä kyseessä ovat henkilökohtaiset terveysasiat ja syntyy pelko kodin tai kiinteistön arvon menettämisestä, itsekin evakossa asuva Peltoniemi sanoo.

Peltoniemen oireet alkoivat alkukesällä, kun Santavuoren 17 voimalaa olivat olleet toiminnassa jonkun aikaa. Santavuoren voimalat ovat massiivisia, 3,3 megawatin laitoksia, jotka ulottuvat yli 200 metrin korkeuteen. Peltoniemen mukaan kyse on meluhaitan lisäksi infraäänen aiheuttamista haitoista.

– Tuulivoimaloiden aiheuttama infraääni on matalataajuista epäluonnollista sykkivää ääntä, Kurikka ja Peltoniemi selventävät.

Matalataajuinen ääni kantaa jopa 20 kilometrin päähän.

–Tämä ääni hakkaa koko ajan. Luonnossa infraääni toimii aivan eri tavalla, luonnon äänet tulevat ja menevät, he vertailevat.

Tuulivoimaloiden koko on kasvanut koko ajan ja Suomen nykyiset voimalat ovat jopa 2–3 kertaa isompia kuin eurooppalaiset. Esimerkiksi keskimääräinen tanskalainen voimala ulottuu 70 metrin korkeuteen, kun Suomessa uudet voimalat ovat jopa 240-metrisiä.

Tuulivoimaloista kärsineet odottavatkin, että melu- ja infraäänihaittoja tutkitaan Suomessa eikä uusia voimaloita rakenneta.

Tuiskulassa asuva Kari Yli-Nikkola havahtui tuulivoimaloiden aiheuttamaan meluun ja haittaan kerätessään hukkakauraa kilometrin päässä Santavuorelta.

– Olo oli tosi epämukava, oli päästävä pois. Epäilijöille suosittelen vaeltamaan tunninkin mastojen lähellä.

Peltoniemi selventää tuulivoimalan infraääntä tavarajunan aiheuttaman häiriön pohjalta.

– Pitäisi nostaa kaksi tavarajunaa 200 metrin korkeuteen, laittaa ne ajamaan sekunnin välein makuuhuoneen ohi, yli 200 kilometriä tunnissa, tauotta. Santavuoren tapauksessa junia olisi siis 34.

Eliisa Panttila Teuvan Norinkylästä on huolissaan etenkin 2-vuotiaan lapsensa tilanteesta ja muuttoajatus on käynyt mielessä.

– Aiemmin terve lapsi heräilee nykyisin öisin ja raapii korviaan.

Tuulivoimaloita on rakennettu nyt paljon Etelä-Pohjanmaalla ja rannikolla ja vaikutus tuntuu yhä useammilla seuduilla.

– Alue, johon ne eivät vaikuta, on koko ajan kapeampi, Peltoniemi sanoo.

Kommentoi