Ulrika-hoivakodin epäkohdat paljastanut hoitaja kertoo Superin lehdessä, miksi teki ilmoituksen: ”Minkälaista asumista tämä on?”

Viranomaiset päättivät hiljattain sulkea Esperi Care -ketjun Ulrika-hoivakodin Kristiinankaupungissa, sillä hoivassa oli ilmennyt vakavia puutteita. Sulkemispäätökseen johtaneen tapahtumaketjun aloitti lähihoitaja Tarja Parkatti, joka teki työnantajastaan ilmoituksen Valviralle.

Lue lisää: Kristiinankaupungin hoivakodin kauhuista teki ilmoituksen talon oma hoitaja – joutui ammattiliiton mukaan Esperin puhutteluun: "Tämä on roisein tapaus" .

Ammattiliitto Superin järjestölehden Superlehden haastattelussa Parkatti kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että vanhustenhoidon "kupla" on nyt puhjennut ja ihmiset näkevät asioiden todellisen tolan.

– Hoitajilta puuttuivat hälytinnapit, joilla olisi saanut kutsuttua apua paikalle, jos sitä tarvitsi. Lääkkeitä oli jaettu väärin. Lääkelaastareita ei ollut aina saatavilla, jotta niitä olisi voinut vaihtaa. Lääkärikäyntejä oli hoivakodissa harvoin. Niiden aikana tavattiin vain muutama asukas, Parkatti luettelee.

Hänen mukaansa edes virtsaamiseen tarkoitettuja "sorsia" ei ollut tarpeeksi, vaan jotkut joutuivat käyttämään mehukanisterista leikattua kyhäelmää.

– Yhdenkin asukkaan huoneessa ei ollut kuin sänky ja valot toimivat vain vessassa. Minkälaista asumista tai kohtelua tämä on? Parkatti sanoo haastattelussa.

Hän kertoo, että lopulta mitta tuli täyteen ja hän teki ilmoituksen.

– Vaikka puutteista ilmoitti työnantajalle, niin siihen ei reagoitu. Nämä kaikki ja moni muu epäkohta saivat minut tekemään ilmoituksen. Mietin ilmoituksen tekoa kyllä hetken, mutta sydämeni vain ei antanut periksi tässä asiassa, hän sanoo haastattelussa.

Laiminlyönnit Ulrika-hoivakodissa kävivät ilmi tammikuun lopussa. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperin toiminnan keskeytettäväksi Ulrikassa välittömästi. Vastuu asukkaiden hoidosta siirrettiin Kristiinankaupungille.

Valvira on vahvistanut, että yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen vuoksi Ulrika-hoivakodissa. Myös poliisille on tehty tutkintapyyntö Esperin toiminnasta.

Lisää aiheesta

Kommentoi