USA:n jalkapallosankari Rapinoe jatkoi Trumpin arvostelua – "Vastuullasi on pitää huolta joka ikisestä ihmisestä"

WASHINGTON

Yhdysvaltojen naisten jalkapallon MM-joukkueen kapteeni Megan Rapinoe jatkoi presidentti Donald Trumpin arvostelemista CNN:n televisiohaastattelussa tiistaina. Haastattelija Anderson Cooper kysyi, mitä Rapinoe sanoisi Trumpille.

–  Viestisi torjuu ihmisiä. Torjut minut, torjut ihmiset, jotka näyttävät minulta, torjut värilliset ja torjut amerikkalaiset, jotka saattavat tukea sinua. Tarvitsemme näkemystä viestiisi, jonka mukaan Amerikasta tehdään taas mahtava. Minusta palaat aikakauteen, joka ei ollut mahtava kaikille. Se saattoi olla mahtava joillekin, ja ehkä Amerikka on nytkin mahtava joillekin, mutta ei tarpeeksi monelle maailman amerikkalaisista, Rapinoe sanoi suoraan kameralle puhuen.

Jalkapallotähti muistutti Trumpia myös tämän vastuusta maan johdossa. Useiden erilaisten vähemmistöjen edustajat ovat arvostelleet presidentin lausuntoja ja toimintaa. Avoimesti homoseksuaali Rapinoe on jo pitkään puhunut tasa-arvoisesta kohtelusta. Hän kuuluu myös siihen urheilijoiden joukkoon, jotka ovat kiinnittäneet huomiota värillisten oikeuksiin polvistumalla Yhdysvaltojen kansallislaulun ajaksi ottelutapahtumissa.

–  Meillä kaikilla on tietty vastuu, ja sinulla erityisesti tämän maan johtajana on suuri vastuu pitää huolta joka ikisestä ihmisestä. Sinun pitää suoriutua siitä paremmin, Rapinoe päätti viestinsä Trumpille.

Kongressin kutsu kiinnostaa

Rapinoe vahvisti myös sen, ettei ole aikeissa mennä Valkoiseen taloon, vaikka Trump kutsuisi maailmanmestarijoukkueen vierailulle. Presidentti viestitti vielä kisojen aikana Twitterissä kutsuvansa joukkueen, mutta mestaruusjuhliin mennessä hän oli tullut jo varovaisemmaksi, ilmeisesti kieltäytymistä peläten. Toistaiseksi virallista kutsua ei ole siis esitetty.

–  En menisi. Kukaan joukkuekaverikaan ei menisi, ainakaan niistä, joiden kanssa olen erikseen tästä puhunut, Rapinoe sanoi.

Yhdysvaltojen kongressista ja muualta valtiojohdosta tulleet kutsut kiinnostavat silti joukkueen jäseniä. Rapinoe mukaan kaikki haluavat mennä Washingtoniin.

–  Kyllä kaikille muille tahoille, jotka kutsuvat meidät ja haluavat käydä todellista keskustelua meille olennaisista asioista.

Demokraatit hyödynsivät saman tien Rapinoen suosion Yhdysvalloissa. Tutkimusyhtiö PPP järjesti kyselyn, jossa vertailtiin Trumpin ja Rapinoen suosiota, mikäli molemmat olisivat ehdokkaana presidentinvaalissa 2020. Jalkapalloilijaa kannatti 42 prosenttia ja Trumpia 41 prosenttia vastanneista.

Rapinoe ei ole tiettävästi aikeissa lähteä politiikkaan. Demokraattien omistaman tutkimuslaitoksen vertailun tarkoitus olikin lähinnä osoittaa, että Trump jää noin 40 prosentin kannatuslukemiin, olipa demokraattien vastaehdokkaana kuka vain.

Kommentoi