Vaasalainen pararatsastaja loisti kansainvälisissä kisoissa Moskovassa: kuusi starttia ja kuusi voittoa

Vaasalaisella pararatsastajalla Sanna Koskiluhdalla on takanaan huikea, lähes kaksiviikkoinen kisarupeama Moskovan kansainvälisissä kolmen tähden kilpailuissa: kuusi starttia eri kouluratsastusluokissa ja voitto jokaisessa selkeällä erolla vastustajiin.

Kilpailut päättyivät keskiviikkona. Koskiluhta, 32, oli erittäin tyytyväinen matkan saldoon.

– Oma tulostasoni on noussut, ja täällä se riitti ykköspaikkaan, Koskiluhta sanoi Ratsastajainliiton tiedotteessa.

Koskiluhdan ratsu Liptona III on 16-vuotias latvialainen ratsuhevonen, jonka omistaa Jaana Järvinen. Tamma on ollut Koskiluhdalla täydessä ylläpidossa lokakuusta 2018 alkaen, mutta sitä ennenkin hän on ratsasti sillä vähintään kahdesti viikossa.

– "Lippin" paras puoli on luonne. Se tekee innokkaasti, mutta on radalla rento, kuuliainen ja luottavainen. Kun itselläni ei ole paljon kisakokemusta, voisin alkaa jännittää, jos olisi reaktiivinen hevonen, mutta Lippi on cooli kisakaveri. Olen tosi tyytyväinen siihen, paremmin ei olisi voinut mennä, Koskiluhta totesi tiedotteessa.

– Lippi sopii minulle myös siksi, että se ei ole mikään kauhean suuri, kun itse olen pienikokoinen. Se on riittävän laadukas, mutta ei kuitenkaan liian vaikea tähän hetkeen, ja sopii käynti- ja raviluokkaan oikein hyvin. Pärjään sen kanssa ihan hyvin ilman avustajaa, mikä helpottaa treenaamista.

Koskiluhdan kilpakumppanilla on myös kilpahevoselle tärkeä ominaisuus: se ei stressaannu oudoissa oloissa.

– Lippi on matkustanut ja syönyt hyvin, ja pystynyt lepäämään tallissa, Koskiluhta vahvisti.

Ratsukko starttasi ensimmäiset kansainväliset kilpailunsa viime lokakuussa, ja Moskovan kilpailut olivat kaksikon neljännet ja viidennet kansainvälisellä tasolla. Kesällä pari voitti Suomen mestaruuden.

Koskiluhtaa valmentaa maajoukkueessa Janne Bergh, ja Moskovassa kilpailupaikalla häntä auttoi joukkueenjohtaja Tanja Takkula. Kotivalmentaja Malin Auran ohella hän valmentautuu myös Helkky Ylösen ja Eevamaria Porthan-Broddellin silmän alla.

Koskiluhdalla on jo lapsena todettu harvinainen oireyhtymä Escobarin syndrooma eli siipikalvo-oireyhtymä. Sairaus aiheuttaa muun muassa skolioosia ja lyhytkasvuisuutta.

– Selkäni on suurilta osin jäykistetty, mutta enemmän minua vaivaavat muut asiat. Kunnon ja voimien vaihteluun vaikuttavat enemmän niveljäykkyys sekä lihasheikkous ja kireys, kertoi Koskiluhta Pohjalaisen haastattelussa kesäkuussa 2019.

Kommentoi