Vaasalaismiehelle 13 vuotta vankilaa törkeistä seksirikoksista

Keski-ikäinen vaasalaismies on runsaan kymmenen vuoden aikana syyllistynyt neljään törkeään raiskaukseen sekä muihin törkeisiin seksirikoksiin. Osa niistä on tehty ulkomailla. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen korkeimpaan lain sallimaan vankilarangaistukseen.

Käräjäoikeus on tuominnut 55-vuotiaan vaasalaismiehen ehdottomaan vankeuteen 13 vuodeksi. Tuomio on tullut 17 eri rikokseta, joihin mies on syyllistynyt vuosina 1998-2014.

Käräjäoikeuden mukaan mies on syyllistynyt neljän törkeän raiskauksen lisäksi neljään törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Lisäksi mies on syyllistynyt yhteen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, neljään pahoinpitelyyn ja törkeään maksuvälinepetokseen.

Miehen tekojen uhreiksi on joutunut kuusi henkilöä, joista neljä on ollut lapsia. Heistä kaksi on ollut 10-15-vuotiaita ja toiset kaksi 12-17-vuotiaita. Mies on ollut lapsille läheinen henkilö.

Kaikissa törkeissä hyväksikäyttötapauksissa teot ovat jatkuneet pitkään ja kestäneet kolmestajapuolesta vuodesta viiteen vuoteen. Lasten hyväksikäyttötavat ovat oleet monimuotoisia. Koskettelun lisäksi ne ovat sisältäneet toistuvia sukupuoliyhteyksiä.

Jokainen neljästä lapsesta on joutunut vähintään kymmenen kertaa sukupuoliyhteyteen miehen kanssa. Mies on pakottanut heidät siihen väkivallalla tai sillä uhkaamalla. Kahdessa tapauksessa lasta on uhattu teräaseella. Toisessa kahdessa tapauksessa uhri on sidottu vastarinnan estämiseksi. Kahdessa muussa tapaukksessa uhri on uhattu tappaa.

Seksirikosten uhrit ovat joutuneet usean vuoden ajan myös miehen pahoinpitelyjen uhreiksi. Pahoinpitelyt ovat toistuneet lähes viikottain. Uhrit ovat saaneet niistä viiltohaavoja ja mustelmia.

Pahoinpitelyillä ei ole ollut yhteyttä seksirikoksiin. Käräjäoikeuden mukaan toistuvalla väkivallalla uhrit on kuitenkin saatu alistumaan vuosikaupalla miehen hyväksikäyttöön.

Törkeässä maksuvälinepetoksessa mies on käyttänyt yhden henkilön nettipankkitunnuksia ilman hänen lupaansa. Mies on siirtänyt henkilön tililtä omalle tililleen ainakin 40 000 euroa.

Käräjäoikeus perustelee korkeinta mahdollista rangaistusta sillä, että asiassa ei ole tullut ilmi minkäänlaisia lieventäviä seikkoja. Esiin ei ole tullut muitakaan perusteita, jotka olisivat antaneet aihetta lievempään rangaistukseen.

Vakavimpina tekoina käräjäoikeus pitää neljää törkeää raiskausta. Niissä kaikissa on kyse ollut myös törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Raskauttavina seikkoina oikeus mainitsee erikseen sen, että kaikki tapaukset ovat sisältäneet vähintään kymmenen sukupuoliyhteyteen verrattavaa tekoa. Lisäksi tekijänä on ollut lapsille läheinen henkilö.

Oikeus on tuominnut miehen maksamaan uhreille kärsimyskorvauksia, joiden suuruus on 22 000-32 000 euroa uhria kohden. Lisäksi mies määrättiin korvaamaan uhreille psyykkisestä haitasta yhteensä 25 000 euroa.

Käräjäoikeus käsitteli syytteitä kuuden päivän ajan. Käsittely tapahtui vahvennetulla kahden tuomarin ja kolmen lautamiehen kokoonpanolla.

Oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin. Oikeus määräsi asiakirjat salaisiksi ja uhrien henkilöllisyyden salassa pidettäväksi.

Toimitus ei julkaise tuomitun nimeä uhrien henkilöllisyyden suojelemiseksi.

REIMA LUUKKANEN

---

Jutun kommentointimahdollisuus poistettu 17.3. toistuvien asiattomien viestien vuoksi.