Vaasan keskustassa on aiempaa enemmän ravintoloita, kahviloita ja hyvinvointiliikkeitä

VAASA

Vaasan keskustassa on aiempaa enemmän yrityksiä, ilmenee valtakunnallisen elinvoimalaskennan tuloksista.

Erityisesti ravintoloiden, kahviloiden sekä kauneuden ja hyvinvoinnin palveluita on tullut lisää.

Elinvoimalaskenta on Visit Vaasan ja Vaasan kaupungin teknisen toimen teettämä tutkimus. Vastaava keskustan elinvoimalaskenta tehdään yli 40 kaupungissa.

Elinvoimalaskennan tulosten mukaan Vaasan keskustassa oli viime vuonna 40 yritystä enemmän kuin vuonna 2016.

Laskennasta on huomattavissa valtakunnallinen ilmiö, että kauppojen vähentyessä ravintoloiden ja kahviloiden suhteellinen osuus keskustoissa lisääntyy. Sama trendi näkyy Vaasassa.

Kaupan liiton vuoden 2019 ennusteen mukaan jopa 40 prosenttia vähittäiskaupoista voi kadota seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Sisustamisen ja kodin tarvikkeiden liikkeitä on Vaasan keskustassa vähemmän kuin aiemmin. Erikoisliikkeiden määrä on pysynyt ennallaan.

Vain arkisin käytössä olevien tilojen, kuten toimistojen ja työtilojen, osuus liiketiloista on kasvanut. Lauantaisin palvelevien kauppojen ja ravintoloiden osuus on laskenut keskustassa ja Kivihaassa, mutta noussut hieman Klemettilässä.

Vaasan kaupungin pysäköintitulot ovat hienoisessa kasvussa.

Mikä elinvoimaluku?

Vaasan keskustan elinvoimaluku on nyt 3,415 kun viime vuonna vastaava luku oli 3,696. Elinvoimaluku on valtakunnallisesti tärkein vertailuluku.

Elinvoimaluku lasketaan vähentämällä lauantaina palvelevien yritysten määrästä tyhjät tilat, ja suhteuttamalla luku kunnan asukaslukuun.

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n valtakunnallisessa vertailussa keväällä 2019 elinvoimaluvun laskuprosentti oli isoimmissa kaupungeissa keskimäärin lähes viisi (5) prosenttia. Kaikki kaupungit huomioiden laskua on keskimäärin 7,6 prosenttia. Vain muutamassa kaupunkikeskustassa mitattiin positiivinen kehitysluku.

Elinvoimalaskennan on toteuttanut Tietojärjestelmä Palvelu Salokorpi Oy joulukuussa 2019.

Kommentoi