Tilaajalle

Video: Sari Kamila löi Vaasan golfkentällä kahden viikon välein hole in onen, ja vieläpä samalla väylällä – Vakuutusyhtiö korvasi kuohuviinit

Sari Kamila osallistui Vaasan Golf- yhdistyksen 50-vuotisjuhlakisaan heinäkuun 27. päivänä Kråklundissa.

Neljännellä väylällä alkoi tapahtua kummia. Väylän pituus on noin sata metriä, ja ihannetulos on kolme lyöntiä. Vasta kolmatta kesää golfia harrastava Kamila löi rautaseiskalla aloituslyönnin kohti viheriötä.

Oranssi pallo katosi näköpiiristä, sillä iso kivi esti näkyvyyden viheriölle. Reikää merkitsevä lippu oli kiven takana.

Kamila pelitovereineen käveli viheriölle, Muiden pallot löytyivät, hänen ei.

– Pelikaveri sitten huikkasi, että pallo näyttää olevan tuolla reiässä, muistelee Kamila.

Siellähän se oli. Muut ihmettelivät, miksi Kamila ei hihkunut riemusta.

– Ei pystynyt, sydän hakkasi niin lujaa.

Viisi pulloa kuohuvaa

Golfetiketin mukaisesti hole in onen eli yhdellä lyönnillä väylän selvittävän pelajaan tulee tarjota kuohuviinit kaikille kanssapelaajille. Kyseisissä kisoissa oli niin paljon osallistujia, että Kamila sai kisan jälkeen ostaa golfklubilla viisi pulloa kuohuvaa.

No se tuli kalliiksi?

– Itse asiassa ei tullut, sillä minulla on hole in one -vakuutus. Kotivakuutukseni korvaa 150 euroa, jos teen hole in onen. Kisojen jälkeen lähetin kuohuviinikuitin vakuutusyhtiöön, sieltä onniteltiin ja pantiin lasku maksuun.

Toisella kerralla sama väylä, eri maila

Elokuun 10. päivänä mentiin taas. Kråklundissa järjestettiin senioreiden Vaasan mestaruuskilpailut. Kamila pelasi samalla kentällä kuin kaksi viikkoa aiemmin.

Nyt hän käytti edellisestä kisasta palkinnokseen saamaa valkoista Vaasan Golf 50 -juhlapalloa.

Kamila asteli neljännen väylän tiiauspaikalle. Lyönti lähti, ja kappas vaan, pallo meni taas ensimmäisellä kuppiin.

Tällä kertaa sentään maila oli eri, rautakasi.

– Lippu oli siinä kisassa lähempänä kuin aiemmassa, joten valitsin toisenlaisen mailan.

Pallo lensi, osui maahan, pyöri toistakymmentä metriä eteenpäin viheriöllä ja päätyi reikään, jonka halkaisija on vaivaiset 12 senttiä.

– Sen tuntee, kun lyönti osuu oikein hyvin. Pallon lentolinja on juuri oikea. Tällä toisella kerralla saattoi jo uskoa siihen mahdollisuuteen, että pallo voi mennä ekalla lyönnillä sisään.

Kisan jälkeen tarjoilu pelasi jälleen klubilla. Vakuutusyhtiöön lähti jo toinen samanlainen lasku, sillä vakuutusehdoissa lukee 150 euroa per hole in one.

– Lähetin sinne hymiöiden kera viestin, että tässä kävi nyt taas näin. Kyllä sieltä tuli toisetkin onnittelut. On toki sanottava laihialaisittain, että baaritiskillä pyysin olemaan täyttämättä laseja ihan piripintaan.

Monet golfin harrastajat eivät lyö hole in onea kertaakaan koko elämänsä aikana, saati, että melko kokematon pelaaja onnistuu tempussa kahdesti kahden viikon aikana.

– Kyllä tästä saa lisää intoa hienon lajin harrastamiseen, toteaa vaasalainen Kamila, jonka tasoitus on ehtinyt pudota jo alle 25:n.

"Virallisten holareiden taulu on aika tyhjä"

Vaasalainen golfin opettaja Johan Kullbäck sanoo, että Vaasan kentällä on tänä kesänä tehty harjoituskierroksilla noin kymmenen hole in onea, mutta osa niistä tapahtui harjoituskierroksella.

– Meillä on golfklubilla taulu, johon merkitään kaikki viralliset kilpailuissa tehdyt hole in onet. Taulu on aika tyhjä, keskimäärin tulee noin viisi holaria kaudessa. Joskus ei tule yhtäkään.

Kullbäck ehti pelata golfia melkein 40 vuotta, ennen kuin onnistui ensimmäisen kerran tässä lyönnissä. Hän kertoo, että juuri Sari Kamilan pelaamalla väylällä tehdään eniten hole in oneja Vaasassa.

– Se on niin sanotusti kentän villein reikä. Viheriö kallistuu sillä tavalla sopivasti, että pallolla on paremmat mahdollisuudet vieriä sisään kuin useimmillä muilla viheriöillä.

Kullbäckin mukaan hän ei yllättynyt Kamilan menestyksestä.

— Hänellä on ollut hyvä opettaja.

Kuka?

– Minä!

Vaasassa ja Seinäjoella sama tahti

Vaasan Golf -yhdistys ja Seinäjoen Ruuhikoski Golf ovat jäsenmäärältään melko samankokoisia, molemmissa on reippaasti yli tuhat pelaajaa. Tällä kaudella kentillä tehtyjen hole in one -lyöntien määrä on suhteessa pelaajamäärään, sillä molemmissa on kirjattu kymmenkunta hole in onea. Noin puolet niistä on tehty harjoituskierroksella.

Ruuhikoski Golfin kapteeni Kari Rytkönen sanoo, että holarien määrä on tällä kaudella hieman normaalia suurempi.

– Se vaihtelee vuosittain, toki säät ja pelimäärät vaikuttavat asiaan.

Hän pitää kahta hole in onea kahden viikon sisällä todella kovana suorituksena.

– Ei ole helppoa. Itse olen yrittänyt 20 vuotta, mutta en ole vielä ollut lähelläkään.

Fakta: Hole in one

Hole in one -termillä tarkoitetaan golfissa tapahtumaa, jossa pallo menee suoraan reikään yhdellä lyönnillä.

National Hole-in-One Registry -sivuston mukaan golfaajalta kuluu keskimäärin 24 vuotta yhden hole-in-onen saavuttamiseen.

Ammattilaisen todennäköisyys hole in oneen on 1/3000. Keskivertoharrastajalla sama lukema on 1/12 000.

Todennäköisyys tehdä kaksi hole-in-onea samalla kierroksella on 1/67 000 000, eli todennäköisempää on saada lotossa kaikki numerot oikein.

Rautaseiskalla ja rautakasilla tehdään enemmän "holareita" kuin millään muilla mailoilla.

Lähteet: Golf-piste, National Hole-in-One Registry, Today’s Golfer

Kommentoi