Video: Vaasalainen Timo Salin ja kauhunukke Annabelle ovat erottamattomat ystävykset

Vaasalainen Timo Salin avaa omakotitalonsa autotallin oven. Sisällä odottaa mykistävä näky. Tallin takaosassa on kauhukabinetti sanan varsinaisessa merkityksessä.

Sieltä löytyy Freddy Krugerin villapaita, hattu ja sakset, Halloween-tappaja Michael Myersin hyytävä maski sekä Se-elokuvan murhapelle Pennywisen naamari. Ja paljon muuta karmivaa rekvisiittaa.

Kaiken kaman keskellä seisoo ryhdikkäänä ja hiljaisena noin metrinkorkuinen tyttönukke kiero ilme kasvoillaan. Annabelle, kauhuelokuvista tuttu demonin riivaama nukkehahmo, on Salinin silmäterä.

Haastatteluun on valmistauduttu huolella. Annabellellä on päällään oikein siisti mekko ja jalassa upouudet juhlakengät.

- Puin ne hänelle aivan varta vasten tätä tilaisuutta varten. Normaalisti AaBee käyttää kotioloissa Ainoja, kertoo Salin, joka siis tituleeraa nukkeaan persoonapronomilla ja hellittelynimellä.

Timo Salinista ja Annabellestä tuli hetkeksi somejulkkiksia, kun Helsingin Sanomat teki jutun Salinin erikoisesta harrastuksesta. Hän on valokuvannut Annabellen muun muassa Eduskuntatalon portailla, Sibelius-monumentin edessä sekä Raippaluodon sillan kupeessa ja julkaissut kuvat Facebook-sivuillaan.

Outo ja pelottava nukke tutussa ympäristössä luo kuviin kiehtovan kontrastin, kuten myös kuvateksteissä Annabellen käyttämä humoristinen pohjalaismurre.

–Olen pitkään harrastanut valokuvausta. Kun kovalevyt alkoivat täyttyä enimmäkseen samoista luontoaiheista, keksin ottaa AaBeen mukaan reissuilleni. Valokuvaukseen löytyi aivan uusi ulottuvuus, Salin sanoo.

Annabelle on välillä joutunut kovaan kyytiin. Helsingissä kuvatessa nuken pää irtosi kesken kaiken ja pyöri alas Eduskuntatalon portaita.

– Tarkkana tässä saa olla, ettei jokin osa mene hukkaan.

Salin tilasi Annabellen Yhdysvalloista joitakin vuosia sitten. Nukke on ainutlaatuinen, sillä se ei tule lelutehtaalta vaan on tehty käsityönä.

– Nukke osui silmääni Ebayssä. Kauhuelokuvafanina minut oli pakko saada se. Maksoi joitakin satasia. Ja tätä on olemassa vain tämä yksi kappale koko maailmassa.

Siitä alkoi keräilyharrastus, jolle ei näy loppua.

– Aloin kerätä hänen ympärilleen muuta kauhuaiheista tavaraa, ja lisää tulee koko ajan.

Toisin kuin voisi kuvitella, kauhuhahmojen haaliminen ei ole kovin kallista puuhaa. Annabelle on joukon arvokkain, mutta naamareita ja figuureita saa tilata Kauko-Idän verkkokaupoista pikkurahalla.

Kesken haastattelun Salinin kännykkä piippaa. Postilta on tullut ilmoitus paketin saapumisesta.

– Sen täytyy olla täysikokoinen Chucky-nukke, jonka tilasin jo aikaa sitten Kiinasta. Tuskin maltan odottaa!

Salinin ottamissa valokuvissa Annabelle poseeraa aina samalla ilmeellä, mutta vaatteet vaihtuvat tiuhaan. AaBee on nähty muun muassa Lucia-neitona, tonttuna, heijastinliivi päällä ja jopa kaasunaamari kasvoillaan.

–Ostin aikoinaan Prismasta Annabellelle uuden koltun. Kassaneiti sanoi, että siinäpä on tyttärelle hieno uusi mekko. Vastasin, että ei kun tämä tulee minun nukelleni. Myyjä ei siihen virkannut enää mitään.

Oletko koskaan herännyt yöllä ja ollut näkevinäsi Annabellen seisovan sängyn vieressä?

– En koskaan. Nukun yöni hyvin. AaBee on vain nukke ja kauhuelokuvat pelkkää viihdettä.

Timo Salin on perheellinen mies. Mitä muut perheenjäsenet ajattelevat keräilyvimmasta?

– He ovat tyytyväisiä, että miehellä on mieluisaa tekemistä. Ja kyllä ihmisillä paljon erikoisempiakin harrastuksia on. Jotkut tutut ovat kyllä ehkä hieman touhujani ihmtetelleet, mutta eivät he ole sitä suoraan sanoneet.

Kommentoi