Vimpeliin vaihdettava uusi säätutka oppii erottamaan sateen muodot

Ilmatieteen laitos uusii lähiviikkoina Vimpelin Lakeaharjulla olevan säätutkan. Käyttöön otettava kaksoispolarisaatioteknologia parantaa laitoksen mukaan sateiden havainnointia ja ennustamista. Se taas parantaa esimerkiksi liikenneturvallisuutta.

Ilmatieteen laitos on uusinut tutkaverkkoaan vuodesta 2009 lähtien. Vimpelin vuonna 2005 käyttöön otettu tutka on uusintavuorossa viimeisenä.

– Uuden tutkan asennus kestää noin kaksi viikkoa eikä tänä aikana saada tutkadataa. Jos asennus sujuu aikataulun mukaisesti, viikolla 25 suoritetaan tutkan käyttöönottotestaus.

– Tämän jälkeen säätutkadataa on jälleen saatavilla, mutta lyhytaikaisia katkoja voi edelleen tapahtua, kertoo Ilmatieteen laitoksen projektipäällikkö Mikko Kurri .

Uuden teknologian ansiosta tutka pystyy erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös nykyisen mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi sadekaikuja häiritsevät linnut ja hyönteiset.

– Säätutkien tuottama tieto on nyky-yhteiskunnan toimivuudelle elintärkeää. Uudet polarisaatiotutkat antavat huomattavasti nykyistä tarkempaa tietoa sateesta ja sen olomuodoista muun muassa tie- ja lentoliikenteelle,

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä. Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Kommentoi