Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa, sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

MOSKOVA

Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaina julistama Venäjän panna herätti raskaan sarjan vastustusta itänaapurissa. Valtiojohto ei hyväksy Venäjän sulkemista olympia- ja MM-tason urheilusta.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin näkee, että koska Wadalla ei ole huolta Venäjän olympiakomiteasta, rangaistus "on tässä suhteessa olympiahengen vastainen". Putinin mukaan Venäjällä "on kaikki syyt jättää valitus Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin".

–  Venäjän olympiakomitean toimissa ei ole mitään paheksuttavaa, ja jos näin on, maan pitäisi osallistua kisoihin oman lippunsa alla, Putin sanoi.

–  Tärkein asia mielestäni on se, että rangaistusten tulisi olla henkilökohtaisia ja pohjautua siihen, mitä kyseinen yksittäinen henkilö teki. Rangaistukset eivät voi olla kollektiivisia ja vaikuttaa niihin ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä rikkeiden kanssa.

Pääministeri Dmitri Medvedev mietti hänkin rangaistusten "poliittisuutta".

–  Tämä päätös on jatkoa Venäjän vastaiselle hysterialle, joka on jo muuttunut krooniseksi, Medvedev muotoili.

Tass kertoi tiistaina, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada päättää 19. joulukuuta siitä, "taipuuko" se Wadan päätökseen. Jos ei, jää asia CAS:n harteille.

Venäjä ei antanut muuta mahdollisuutta

Venäjän Wadalle luovuttamista dopingnäytedata-tiedostoista puuttuu satoja positiivisia testituloksia. Niitä oli poistettu Rusadan tiedostoista jo 2016 ja 2017, mutta dataan oli kajottu vielä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019.

Wadan puheenjohtajan Craig Reedien mielestä Venäjää oli pakko rangaista tuntuvasti ja kattavasti.

–  Venäjä sai mahdollisuuden laittaa asiansa järjestykseen ja liittyä dopingia vastaan taistelevaan rintamaan, mutta se päätti sitä vastoin jatkaa petosta ja tosiasioiden kieltämistä, Reedie perusteli rangaistusta.

Wadan rangaistus kattaa Tokion 2020 olympialaiset ja 2022 Pekingin talvikisat. Edessä on mittava urakka, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja kansainväliset lajiliitot joutuvat seulomaan syyttömät venäläisurheilijat, jotka voivat yksilöinä osallistua lähivuosien arvokisoihin.

Korkeusmestarilla paljon kysymyksiä

Rion 2016 kesäolympialaisissa ja Pyeongchangin 2018 talvikisoissa kilpaili vain yksittäisiä venäläisurheilijoita ilman kansallistunnuksia, kun Venäjä suljettiin kisoista ylhäältä johdetun dopingohjelman takia. KOK ennätti välillä höllentää Venäjän vastaisia toimiaan, mutta yleisurheilussa sulku on jatkunut neljä vuotta.

–  Venäjän lippu vietiin minulta vuoden 2015 lopulla. Olemmeko tehneet sisäistä tutkintaa? Ketä on rangaistu? Miksi urheilussamme yhä käytetään kiellettyjä aineita, ja miksi dopingista kiinnijääneiden urheilijoiden valmentajat valmentavat yhä samaan aikaan, kun viranomaiset väärentävät virallisia asiakirjoja? korkeushyppääjä Maria Lasitskene kyseli. Hän on lajinsa kolminkertainen maailmanmestari, joka joutui jättämään Rion olympialaiset väliin vuonna 2016. Lasitskene on jo pitkään kritisoinut Venäjän urheilupäättäjiä.

–  Ketä voi syyttää? Ja kuka korvaa minulle sen, mitä olen menettänyt?

Kommentoi