Wasa Stationin rakentaminen alkanee ensi syksynä

VAASA

Vanhan linja-autoaseman aukiolle suunnitteilla oleva monitoimikortteli Wasa Station etenee, vaikkakin kangerrellen.

Alueen asemakaava ei ole vahvistunut, kuten suunniteltiin.

Hallinto-oikeus hylkäsi yksityishenkilön tekemän valituksen kaavasta heinäkuussa, mutta kyseinen henkilö valitti päätöksestä edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa se nyt odottaa käsittelyä.

– Valituskierre viivästyttää hankkeen etenemistä. Neuvottelut eri toimijoiden kanssa ovat kuitenkin koko ajan aktiivisesti käynnissä sekä kauppakeskuksen että hotellitoiminnan puolella. Kun kaava-asia on selvä, voimme aloittaa sopimusten teon, Lemminkäisen aluejohtaja Mikael Snellman toteaa.

Valituksen tehnyt henkilö ei ole tyytyväinen rakennuksen ulkomuotoon, joka muistuttaa hänen mielestään huumeruiskua. Kyseinen henkilö myös toteaa valituksessaan, että suunnittelijat ovat olleet huumeiden vaikutuksen alaisena suunnitellessaan rakennusta.

Vaasan kaupungin Päivi Korkealaakson mukaan kaupunki on toivonut korkeimmalta hallinto-oikeudelta kiirehtimistä asian käsittelyssä.

– En tiedä, onko toiveella vaikutusta, vai käsitelläänkö asiat tulojärjestyksessä. Ainakin hallinto-oikeuden päätös tuli todella nopeasti, ja myös silloin kaupunki toivoi kiirehtimistä. Normiaika hallinto-oikeudessa on vuodesta puoleentoista vuotta, ja kaava-valituksesta tuli päätös kolmessa kuukaudessa, Korkealaakso kertoo.

Valituksista huolimatta hanke on kaavoitusjohtajan mukaan hyvällä mallilla. Suunnittelu eri osa-alueilla jatkuu, vaikka kaava ei ole vielä lainvoimainen.

– Näin iso hanke vaatii paljon valmistelutyötä. Esimerkiksi sähkö-, lvi- ja energiasuunnittelu etenevät täydellä höngällä. Valitukset eivät kovin paljon vaikuta hankkeen kokonaisaikatauluun. Kaava on vain yksi etappi, ja sen vahvistusta odotellessa suunnitelmat saadaan valmisteltua siihen muotoon, että lapio voidaan iskeä maahan, Korkealaakso sanoo.

Lemminkäisen Snellmanin realistinen arvio rakennustöiden alkamiselle on ensi syksy. Aiemmin hän arvioi töiden alkavan ensi keväänä.

– Olen toiveikas, että kaava vahvistuu lähikuukausina. Rakennukset alkavat nousta entisen Teboilin kulmalta. Kun pääsemme matkaan, edessä on kolmen vuoden rakennustyöt, hän sanoo.

– Rakennuslupapaperit voidaan laittaa heti eteenpäin rakennuslautakuntaan, kun kaava saa lainvoiman, Korkealaakso lisää.

Wasa Station -hanke ei ole pelkkä rakennusprojekti, vaan pitää sisällään edistyksellisen energiaratkaisun. Sitä varten perustetaan oma energiayhtiö. Korttelille tehdään yhteinen energiajärjestelmä, mikä on erikoista kansainvälisestikin.

Mallia haetaan yhdeksi valtiollisista energiakärkihankkeista.

– Käymme vuoropuhelua asiasta ministeriön kanssa. Kärkihankepäätös tulee tammikuussa, Snellman kertoo.

Päivi Korkealaakso on luottavainen, että Wasa Station toteutuu. Hanke on Vaasalle tärkeä, sillä sen toteutuessa keskusta laajenisi radan toiselle puolelle. Korkealaakso puhuu kaksinapaisesta keskustasta.

– Ihmettelisin suuresti, jos hanke hiipuisi. Tätä viedään niin monella tasolla eteenpäin, ja tähän uskotaan laajemminkin. Sijainti on mitä loistavin, ja Wasa Station sopii erittäin hyvin tukemaan Vaasan energiakeskittymää. Kyseessä on mielenkiintoinen hanke, joka sisältää kauppaa, kulttuuria ja urheilua.

Kommentoi