Yhdistetyn hiihtäjät pääsivät lomille – "Nyt on hyvä kokeilla juttuja, kun talven ohjelmassa ei ole arvokisoja"

SIPOO

Yhdistetyn hiihtäjien päävalmentaja Petter Kukkonen valmennustiimeineen kokeilee lomaa urheilijoiden palautumisongelmiin. Kuuden urheilijan maajoukkueryhmä vietti viikon kesäloman elokuun ensimmäisellä viikolla, ja perjantaina joukko vapautettiin harjoitusohjelman kahleista toistamiseen.

Sitä ennen maajoukkue kokeili haulikkoammuntaa Sipoon ampumaradalla ja kohtasi tiedotusvälineet Hiihtoliiton mediapäivänä.

–  Nyt on hyvä kokeilla juttuja, kun talven ohjelmassa ei ole arvokisoja, Kukkonen perusteli lomakomennuksia.

Kukkonen listasi pitkän luettelon muista muutoksista maajoukkueurheilijoiden valmennuksessa.

Maailmancupiin keskittyvät Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho sekä nuorten MM-kisoihin tähtäävät Wille Karhumaa ja Perttu Reponen harjoittelevat entistä yhtenäisemmin ja maajoukkueohjelmin myös arjessa.

Harjoitusohjelmissa mäkiharjoitteet tehdään mahdollisimman virkeänä ja hiihtoon satsataan mäen ehdoilla. Lisäksi hiihtoharjoittelun määrää on hieman vähennetty.

–  Hapenottokykyä mittaavissa testeissä on silti saatu hyviä tuloksia, Kukkonen kertoi.

Herola virittelee lomilla biisejään

Ilkka Herola puhuu rohkeudesta ja uskalluksesta joka kerta, kun hän mainitsee yhdistetyn hiihtäjien harjoitusohjelmiin merkityt lomaviikot elo- ja lokakuussa.

Viime vuonna Herola puursi juuri näinä lokakuun viikkoina itsensä uuvuksiin. Se pilasi hyppykunnon, eikä hän palautunut tasolleen ennen kuin kevään viimeisissä maailmancupin kisoissa.

–  Tässä kohtaa viime vuonna menin pikkuisen liian pitkälle. En uskaltanut kunnolla keventää. Harjoittelu oli liian intensiivistä, Herola muisteli viime talvea Hiihtoliiton mediapäivänä Sipoossa.

–  Samalla viime kausi näytti, ettei lepääminen ole riski. Nyt muutos on ollut iso, kun ohjelmaan on rohjettu ottaa selkeitä kevennysjaksoja.

Lomillaan Herola urheilee sen verran kuin keho vaatii. Urheilusta hän irtautuu musiikkiharrastuksen avulla.

–  Biisejä on viritelty, sellaista omatekoista settiä, ja ensi viikolla pääsemme kunnon studiotiloihin, lauluntekijä Herola kertoi.

–  Tärkeintä musiikkihommissa on hauskanpito.

Herola, 24, kilpaili kolme kautta maailmancupin kärkikymmenikössä, mutta tipahti viime kaudella 11:nneksi. Se johtui vain alkukauden jumista, sillä kauden viimeisissä cupstarteissaan hän oli sijoilla 2–6.

Ensi talvesta hän odottaa parempaa.

–  Alkavalla kaudella tarvitaan tasaisuutta ja turnauskestävyyttä, kun ohjelmassa ei ole arvokisoja, Herola pohti talven ohjelmaa.

–  Kotikisat Rukalla ja Lahdessa sekä Seefeldin kolmen kilpailun tripla ovat minulle tärkeimmät tapahtumat.

Tavoitteistaan Herola puhui vasta pienen tinkimisen jälkeen.

–  Tavoitteeni ovat täyttyneet, jos olen kauden päätteeksi maailmancupin pisteissä viiden joukossa, Herola muotoili.

Janne Ahosen vastuu kasvaa

Joukkueen mukana matkaa jatkossa takavuosien mäkisuuruus Janne Ahonen, joka vastaa mäkihypyn kaikesta varustehuollosta. Ennen hän teki puvut, nyt hän vastaa myös suksihuollosta, suksien profiileista ja siteistä.

–  Janne matkustaa joukkueen mukana, joten tarvittavat muutokset voi tehdä heti kisapaikalla. Tätä mahdollisuutta meillä ei ennen ollut, mutta nyt olemme varmasti tässä kilpailijoiden tasolla, Kukkonen vakuutti.

Ahonen muistutti, että välinehuolto on jatkuva prosessi.

–  Olemme mielestäni saaneet hyvää kehitystä ja välinesetit ovat aika hyvin kasassa, mutta kehitystä tapahtuu koko ajan, Ahonen korosti.

–  Emme varmasti voi olla kolmen kuukauden kuluttua tyytyväisiä välineisiin, jotka vaikuttavat nyt hyviltä.

Pekingin testi Val di Fiemmessä

Maajoukkue tekee yhden tärkeimmistä testeistään vuodenvaihteessa. Maajoukkue valmistautuu Val di Fiemmen maailmancupiin (10.–11. tammikuuta) kuin kyse olisi Pekingin 2020 olympialaisista, missä kilpaillaan korkealla.

–  Käytämme alppimajoja, alppitelttoja ja menemme vuoristoon kymmeneksi päiväksi ennen kuin laskeudumme kisapaikalle noin 1  300 metriin kilpailemaan, Kukkonen kertoi.

–  Selvitämme, miten kukin urheilija sopeutuu korkeaan ilmanalaan.

Yhdistetyn urheilijoilla on jäljellä kaksi leiriä ennen Rukalla 29. marraskuuta alkavaa maailmancupia.

Suomalaiset ponnistavat muovilta viimeiset hyppynsä Lahdessa loka-marraskuun vaihteessa.

–  Siellä testaamme samalla uudesta kankaasta valmistettavat hyppypuvut, Kukkonen kertoi.

Ennen Rukaa joukkue harjoittelee 2,5 viikkoa lumella.

–  Lumileiri järjestyy toivottavasti Rukalla, Kukkonen viittasi lumitilanteeseen.

Kilpailutuntumaa joukkue hakee Rovaniemeltä viikko ennen Rukaa Suomen cupin yhteydessä.

Kommentoi