MM-koripallossa melkoinen yllätys: Ranska aiheutti Yhdysvalloille ensimmäisen MM-tappion 13 vuoteen

DONGGUAN/SHANGHAI

Ranska voitti tänään kaksi viimeisintä maailmanmestaruutta vieneen Yhdysvallat miesten MM-koripallon puolivälierässä 89–79 Kiinan Dongguanissa. Yhdysvallat jäi viimeksi ulos välieristä MM-kisoissa vuonna 2002, ja sen edellinen MM-tappio oli vuoden 2006 välieristä. Kansainvälisissä turnauksissa NBA-miehillä jenkit ehtivät voittaa 58 peliä peräjälkeen ennen tätä päivää.

Tasaisesti edennyt peli näytti ratkeavan, kun Yhdysvallat johti päätösneljänneksellä seitsemällä pisteellä (74–67). Viimeisten seitsemän minuutin aikana Yhdysvallat kuitenkin teki vain viisi pistettä, ja Ranska jyräsi perjantain välieriin Argentiinaa vastaan.

Ranskan tehokkaimmat olivat 22 pistettä tehnyt Evan Fournier ja 21 pistettä sekä 16 levypalloa koonnut sentteri Rudy Gobert. Kahtena viime NBA-kautena liigan parhaaksi puolustajaksi valittu 216-senttinen Utah Jazzin jätti Gobert myös torjui Jazz-seuratoverinsa Donovan Mitchellin yrityksen korin lähellä, kun peliä oli pelaamatta vajaa minuutti ja Ranskan johto neljä pistettä.

–  Tulimme tänne voittamaan kultaa. Meihin ei moni uskonut (Yhdysvaltoja vastaan), mutta voitimme, Gobert sanaili komean voiton jälkeen ESPN-sivuston mukaan.

Ranska ei ollut aiemmin voittanut suurturnauksissa Yhdysvaltoja (yhdeksän ottelua, yhdeksän tappiota). Kolme vuotta sitten Rion olympialaisissa Ranska hävisi Yhdysvalloille vain kolmella pisteellä, ja tuosta olympiajoukkueesta mukana Kiinan MM-turnauksessa ovat Gobert, tänään 18 pistettä tehnyt Nando De Colo sekä Nicolas Batum.

Yhdysvalloilla ei Rion olympiajoukkueesta ole yhtään pelaajaa MM-kisoissa. Ranskaa vastaan joukkue oli 29 pistettä tehneen Mitchellin varassa, kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät hänen lisäkseen vain Marcus Smart (11) ja Kemba Walker (10). Nyt koripallon syntymaa hakee erittäin laihaa lohtua peleillä sijoista 5–8, ja torstaina se kohtaa puolivälierähäviäjien ottelussa eilen Argentiinalle taipuneen Serbian.

Argentiinan ohella eilen välieräpaikan otti Espanja.

Australia MM-välieriin ensimmäisen kerran

Koripallon miesten MM-turnauksen viimeinenkin välieräjoukkue ratkesi, kun Australia kukisti tänään puolivälieräpelissä Tshekin 82–70. Australia kohtaa perjantain MM-välierässä Espanjan. Toisessa välierässä pelaavat Argentiina ja Ranska.

Australia pelaa MM-kisoissa 12. kerran, ja nyt se pääsi ensimmäisen kerran neljän parhaan joukkoon. Maa sijoittui viidenneksi vuosina 1982 ja 1994. Tshekki puolestaan pelaa MM-lopputurnausta ensimmäisen kerran, ja vaikka mitaliunelma murenikin, debyytistä on vielä tarjolla parhaimmillaan viides sija.

Kommentoi