Digiakatemia

Ilkka-Pohjalainen ja Etelä-Pohjanmaan Opisto järjestävät ikäihmisille muutaman kerran vuodessa Digiakatemiaa. Digiakatemiassa harjoitellaan sanomalehden lukemista tablet-tietokoneella. Osallistujalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta älylaitteiden käytöstä eikä tarvitse olla lehden tilaaja osallistuakseen.Olemme osa valtakunnallista digituen verkostoa!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on kartoittanut tiedot erilaisista Suomessa toimivista digituen tarjoajista. Olemme osa tätä valtakunnallista digituen verkostoa kahden pohjalaismaakunnan alueella.


Tarjoamamme digituki, Digiakatemia, on kurssityyppistä koulutusta sähköisestä asioinnista ja journalismin lukemisesta tabletilla. Digiakatemian opettaja Hanna Hietikko on suorittanut kaikki DVV:n edellyttämät digituen antajan osaamismerkit.
Digiakatemia siirtyy syksyyn 2022

Mediataitoviikolla pidettäväksi suunnitellut Digiakatemian kokoontumiset joudutaan pahentuneen koronatilanteen vuoksi siirtämään syksyyn. Uusi ajankohta on Vanhusten viikolla lokakuussa. Digiakatemian ilmoittautuminen ehdittiin avata ennen joulua, mutta se on suljettu ja ilmoittautuneille on ilmoitettu siirrosta.


Digiakatemian kokoontumisten uuden ajankohdat ovat

  • Koulukatu 10:ssä Seinäjoella tiistaina 4.10.2022 kello 12–15 ja
  • Hietasaarenkatu 19:ssä Vaasassa keskiviikkona 5.10.2022 kello 12–15.

Digiakatemian ilmoittautuminen avataan uudelleen syksyllä. Tiedotamme Digiakatemian kokoontumisista lisää koronatilanteen edetessä.Digiakatemian ohjelma Seinäjoella 4.10. ja Vaasassa 5.10.2022

  • Aloitamme kahvituksella kello 12, ja varsinainen opetus alkaa noin kello 13.
  • Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila tuo alkuun terveiset toimitukselta.
  • Teemme sähköpostitilit niille osallistujille, joilla sitä ei vielä ole.
  • Kirjaudumme I-Mediatilille ja lataamme Ilkka-Pohjalaisen sovelluksen.
  • Tutustumme sekä sovellukseen että Ilkka-Pohjalaisen verkkosivustoon.
  • Kokoontuminen päättyy keskusteluun digitaidoista ja journalismista.


Digiakatemian opastusvideot

Näin teet Gmail-sähköpostitilinNäin kirjaudut GmailiinNäin otat käyttöön I-Mediatilin ja luet Ilkka-Pohjalaisen verkkosivun tilaajasisältöjäNäin otat käyttöön Ilkka-Pohjalaisen mobiilisovelluksenMikä on Digiakatemia?

Mitä: Digitaitojen opetusta iäkkäille. Parinkymmenen hengen opetusryhmän kokoontuminen yhteen digilehden lukemista tablet-tietokoneella opettelemaan. Tulossa on myös opetusvideoita Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuille, jotta aiheisiin voi halutessaan palata uudelleenkin.


Missä: Ensimmäiset kokoontumiset pidetään Ilkka-Pohjalaisen tiloissa Seinäjoella Koulukatu 10:ssä ja Vaasassa Hietasaarenkatu 19:ssä. Myöhemmin digiakatemian kokoontumisia järjestetään muuallakin, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan opistolla ja vastaavanlaisessa paikassa Pohjanmaan puolella.


Milloin: Seinäjoella tiistaina 4. lokakuuta ja Vaasassa keskiviikkona 5. lokakuuta. Digiakatemiaa järjestetään yhteensä 3–4 kertaa vuodessa ainakin kahden vuoden ajan eli 2023 loppuun asti.


Kenelle: Senioreiden digiakatemian opetus on suunnattu iäkkäille, ei vielä kovin taitaville digituen tarvitsijoille. Tieken digitaitotasojen määrittelyn mukaan voidaan puhua ensimmäisestä tasosta kolmiportaisessa mallissa eli aloittelevista käyttäjistä:


“Aloitteleva käyttäjä ei ole juurikaan perehtynyt älypuhelinten, tablettien tai tietokoneiden käyttöön. Aloittelevan käyttäjän tavoitteena on saada perusvalmiudet sujuvaan ja turvalliseen laitteiden käyttöön ja sähköiseen asiointiin. Lisäksi aloittelijan on hyvä opetella kriittistä suhtautumista verkosta löytyvään tietoon”.


Digiakatemia on siis suunnattu heille, jotka haluavat tulla kokeilemaan tablet-tietokoneen käyttämistä Ilkka-Pohjalaisen lukemiseen. Omaa laitetta ei tarvitse vielä olla, mutta jos koulutuksessa tykästyy opetuskäytössä olevaan tablet-malliin, yritämme mahdollistaa sen, että samaa mallia saa tilattua mahdollisimman kätevästi myös omaan käyttöön. Toki omankin laitteen voi ottaa mukaan. Sähköpostiakaan ei tarvitse vielä olla, mutta ei haittaa, jos sellainen on jo. Teemme koulutuksessa tilin Googlen Gmailiin.


Miksi: Painettu journalismi ei ole ikuista, vaan kehitys kulkee kovaa vauhtia kohti yhä digitaalisempaa mediaa. Haluamme tehdä älylaitteiden kokeilun helpoksi ja tehdä siirtymän paperisesta lehdestä sähköisen lehden lukemiseen mahdollisimman miellyttäväksi.