Digiakatemia

Ilkka-Pohjalainen ja Etelä-Pohjanmaan Opisto järjestävät ikäihmisille muutaman kerran vuodessa Digiakatemiaa. Digiakatemiassa harjoitellaan sanomalehden lukemista tablet-tietokoneella. Osallistujalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta älylaitteiden käytöstä eikä tarvitse olla lehden tilaaja osallistuakseen.Seuraava Digiakatemia on toukokuun 10. päivänä Vaasassa

Seuraava Digiakatemian kokoontumisajankohta on keskiviikkona 10.5.2023 kello 9-15. Mukaan mahtuu parisenkymmentä senioria.

Varattavissa on taas 20 minuutin henkilökohtaisia aikoja. Ilmoittautua voi soittamalla Hanna Hietikolle numeroon 040 416 4358 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen hanna.hietikko@ilkka.com. Ilmoittautumisen takaraja on ti 9.5 klo 21. 

Sähköpostilla ilmoittautuessa kerro seuraavat taustatiedot: 


  • Nimi, puhelinnumero, osoite
  • Mikä kellonaika sinulle sopisi parhaiten kello 9 ja 15 välillä?
  • Onko taloudessasi jo Ilkka-Pohjalaisen tilaus ja millä nimellä ja osoitteella?
  • Onko sinulla omaa digilaitetta ja otatko mukaan? Onko se älypuhelin, tabletti vai kannettava tietokone?
  • Mahdollinen erityisruokavalio


Paikka on Ilkka-Pohjalaisen tiloissa osoitteessa Hietasaarenkatu 19, 65100 Vaasa.

Sinun ei osallistuaksesi tarvitse olla Ilkka-Pohjalaisen tilaaja. Riittää, että sinulla on käytössä oleva sähköpostiosoite. Jos sinulla ei vielä ole sähköpostiosoitetta, tee sellainen ennen ilmoittautumista. Katso apua esimerkiksi tästä opetusvideosta.Lue juttu Mediataito 2023 -lehdestä: Maakuntalehti ja kansanopisto kouluttavat tulevaisuuden toimittajia ja opettavat senioreille digitaitojaDigiakatemia kokoontui ensimmäisen kerran syksyllä 2022!

Digiakatemia kokoontui ensimmäiset kertansa Seinäjoella ja Vaasassa Vanhusten viikolla lokakuussa 2022.


Lue juttu Ilkka-Pohjalaisesta: Digiakatemiasta lähti kotiin oppinutta väkeä – "Tämä helpottaa lehden lukua"Digiakatemian opastusvideot

Näin teet Gmail-sähköpostitilinNäin kirjaudut GmailiinNäin otat käyttöön I-Mediatilin ja luet Ilkka-Pohjalaisen verkkosivun tilaajasisältöjäNäin otat käyttöön Ilkka-Pohjalaisen mobiilisovelluksenMikä on Digiakatemia?

Mitä: Digitaitojen opetusta iäkkäille. Parinkymmenen hengen opetusryhmän kokoontuminen yhteen digilehden lukemista tablet-tietokoneella opettelemaan. Tulossa on myös opetusvideoita Ilkka-Pohjalaisen verkkosivuille, jotta aiheisiin voi halutessaan palata uudelleenkin.


Missä: Ensimmäiset kokoontumiset pidetään Ilkka-Pohjalaisen tiloissa Seinäjoella Koulukatu 10:ssä ja Vaasassa Hietasaarenkatu 19:ssä. Myöhemmin digiakatemian kokoontumisia järjestetään muuallakin, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan opistolla ja vastaavanlaisessa paikassa Pohjanmaan puolella.


Milloin: Digiakatemiaa järjestetään yhteensä 3–4 kertaa vuodessa ainakin kahden vuoden ajan eli 2023 loppuun asti.


Kenelle: Senioreiden digiakatemian opetus on suunnattu iäkkäille, ei vielä kovin taitaville digituen tarvitsijoille. Tieken digitaitotasojen määrittelyn mukaan voidaan puhua ensimmäisestä tasosta kolmiportaisessa mallissa eli aloittelevista käyttäjistä:


“Aloitteleva käyttäjä ei ole juurikaan perehtynyt älypuhelinten, tablettien tai tietokoneiden käyttöön. Aloittelevan käyttäjän tavoitteena on saada perusvalmiudet sujuvaan ja turvalliseen laitteiden käyttöön ja sähköiseen asiointiin. Lisäksi aloittelijan on hyvä opetella kriittistä suhtautumista verkosta löytyvään tietoon”.


Digiakatemia on siis suunnattu heille, jotka haluavat tulla kokeilemaan tablet-tietokoneen käyttämistä Ilkka-Pohjalaisen lukemiseen. Omaa laitetta ei tarvitse vielä olla, mutta jos koulutuksessa tykästyy opetuskäytössä olevaan tablet-malliin, yritämme mahdollistaa sen, että samaa mallia saa tilattua mahdollisimman kätevästi myös omaan käyttöön. Toki omankin laitteen voi ottaa mukaan. Sähköpostiakaan ei tarvitse vielä olla, mutta ei haittaa, jos sellainen on jo.


Miksi: Painettu journalismi ei ole ikuista, vaan kehitys kulkee kovaa vauhtia kohti yhä digitaalisempaa mediaa. Haluamme tehdä älylaitteiden kokeilun helpoksi ja tehdä siirtymän paperisesta lehdestä sähköisen lehden lukemiseen mahdollisimman miellyttäväksi.Olemme osa valtakunnallista digituen verkostoa!

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on kartoittanut tiedot erilaisista Suomessa toimivista digituen tarjoajista. Olemme osa tätä valtakunnallista digituen verkostoa kahden pohjalaismaakunnan alueella.


Tarjoamamme digituki, Digiakatemia, on kurssityyppistä koulutusta sähköisestä asioinnista ja journalismin lukemisesta tabletilla. Digiakatemian opettaja Hanna Hietikko on suorittanut kaikki DVV:n edellyttämät digituen antajan osaamismerkit.